Kennisplatform voor het noorden
Hennie van Braak
Van Braak Accountants Accountancy

De waarde van bedrijfsbezoeken

Als accountant maak je van alles mee, zeker wanneer je regelmatig bij (potentiële) klanten over de vloer komt. Het is van belang om je ogen en oren dan goed open te houden. Bedrijfsbezoeken bieden waardevolle informatie waar potentiële klanten later hun voordeel mee kunnen doen, en dat hoeft niet altijd tijdens een officieel bezoek te gebeuren.

Zo kwam ik tijdens een van mijn werkbezoeken toevallig langs een horecagelegenheid in Friesland. Het was lunchtijd en ik besloot een hapje te gaan eten. Het bedrijf zag er gelikt uit, het eten was goed en ik besloot na afloop de eigenaar op te bellen. Niet veel later zaten we geheel vrijblijvend om tafel. Al tijdens dat eerste gesprek gaf hij, een vennootschap onder firma (vof), aan klant bij Van Braak Accountants te willen worden.

Vraagstukken

Er volgde nog een gesprek waarin allerlei fiscale zaken en andere onderwerpen aan de orde kwamen. Zo had het bedrijf fors geïnvesteerd in zonnepanelen. De eerste vraag die dan meteen bij mij opkomt, is of men de brandverzekering heeft aangepast. De betrokkenen dachten van wel, maar moesten dit nakijken.

Het gezelschap praatte in een klein zaaltje verder en er kwam nog veel meer aan bod. Bijvoorbeeld het ontbreken van een levenstestament en de vraag of het bedrijf meer zou kunnen bereiken in de regio. Men is lid van de ondernemersvereniging, maar daar gebeurt niet zoveel mee. Daarom houden we binnenkort een spreekbeurt binnen dit bedrijf, waarbij we alle ondernemers in de regio uitnodigen.

Nieuwe medewerkers

Ook het thema personeelszaken kwam aan de orde. Het vinden van nieuwe medewerkers blijkt voor deze onderneming een probleem, waarna ik uitlegde hoe wij dat aanpakken. Ik ben voetbalscheidsrechter en nadat een wedstrijd is afgelopen, ga ik altijd de kleedkamer binnen. Vervolgens stel ik de vraag wie er accountant is of het vak wil leren. Geregeld ga ik dan na afloop in de kantine in gesprek met kandidaten. Dat werkt echt: actie geeft reactie.

Ten slotte: dit was nog maar het eerste gesprek op een willekeurige dag; zo gaat het de hele dag door. Adviseren behoort tot onze core business, zo vinden wij bij Van Braak Accountants. Het gaat er bij elke klant om te zoeken naar fiscale optimalisatie. Een kwestie van het net even anders aanpakken door middel van proactief advies, waardoor je echt onderscheidend kunt zijn. Als dat lukt, denk je daadwerkelijk met de klant mee.

Hennie van Braak, 06 – 537 343 63
hhvanbraak@vanbraakaccountants.nl

Delen via

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord