Kennisplatform voor het noorden
Linata Rutgers
Werk30 Duurzame inzetbaarheid en verandermanagement

De kloof tussen directieteams en medewerkers: Ik dans, jij danst, wij dansen…

“Overtuig mij nou eens wat ik als bestuurder of CEO anders moet doen?”

“Waar moet ik expliciet in zijn?” 

“…dat gaan we niet doen. Dat kunnen we ook niet, die overtuiging moet uit jouzelf komen”.

“Jouw gedrag moet congruerend zijn met waar jij als leider voor staat. Elke dag weer.”  

We gaan daarom niet overtuigen. Dat landt niet op een goede bodem. Geen bodem van gelijke inzichten, van het delen van een visie en ambitie. Van het samen voelen van de noodzaak en geloof in de mogelijkheden. Als dit ontbreekt dan verval je in de overtuiging en vaak is dat toch het begin van een dood spoor. 

Het ownen ervan begint bij het bestuur, de CEO en directie. Zonder hun commitment in woord en gedrag is er in onze overtuiging geen slagingskans. Passie en gevoel, net als in de tango, zo zou je leiding moeten geven en nemen. Vol overtuiging en commitment met waar jij voor staat en hoe je dat uit je mensen wilt zien komen. Techniek en gevoel, net als bij dansen. Bij directies heerst te vaak de waan van de dag, vooral kijkend naar de huidige problemen zoals hoog verzuim, verloop personeel, werkstress en krampachtig vormgeven van werkgeluk. Dáár ligt de focus. En begrijpelijk, het is alleen korte termijn en de uitkomst i.p.v. een doel op zich. Het doel in organisaties zou een ‘dancing culture’ moeten zijn. 

Organisaties die zich onttrekken aan die waan, daarboven uitstijgen en verder denken, komen tot het inzicht en geloof dat focus op eigen mensen de oplossing is. Focus op hun vitaliteit, plezier, dat ze autonomie in het werk ervaren, een gevoel van verbinding met collega’s én niet te vergeten met het hogere doel van de organisatie en tot slot jezelf als competent ervaren en/of de mogelijkheden daarin te kunnen ontwikkelen. Dat vraagt ondersteunend leiderschap en vaardigheden als: “ik ben veeleisend, behulpzaam en durf me kwetsbaar op te stellen”.

We weten het niet en gaan met elkaar dansen. Wel de tango! En top down zorg ik ervoor dat we daar tijd en geld voor vrijmaken om alle medewerkers daarbij te faciliteren, te ontwikkelen en te laten groeien en bloeien. 

Deze organisaties hoeven wij niet te overtuigen. Hier inspireren we, jagen we aan of remmen en verbinden we met ons team van tien professionals en evenveel energie en geloof als ik eerder noemde. Dan sta je met elkaar op hetzelfde station en hoeft niemand overtuigd te worden.  

Cruijff zei het al: je gaat het pas zien als je het door hebt.  

Linata Rutgers, 

Directeur Werk 3.0, verbinder, moeder en bestuurder.  

www.werk30.nl 

Linata@werk30.nl voor een kop koffie met een koekje erbij! 

Delen via

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord