Kennisplatform voor het noorden
Ton Schroor
VNO-NCW MKB Noord Netwerken

Crossroad

Als Nederland staan we momenteel op een crossroad, een kruispunt. Zowel economisch als sociaalmaatschappelijk. Een moment waarop we keuzes moeten maken over belangrijke ontwikkelingen die onze toekomst gaan bepalen. Niet alle wegen leiden naar een voorspelbare oplossing.

De huidige economie en maatschappij vragen om vooruitgang en progressie. Dit betekent nu keuzes maken en niet stilstaan of een stapje terug. En ook niet een keuze voor de al ingeslagen weg. We moeten als samenleving en dus ook politiek andere wegen in moeten slaan; montere besluiten met een rechte rug. Ook als het minderheidssentiment daar fel tegen is. We hebben geen keuze om te doen wat we deden, anders krijgen we wat we kregen.

Maatschappelijk hebben we te maken met een sociale crisis waarbij mensen zich steeds verder en agressiever verwijderen van elkaar en de maatschappij. Een verwijdering die wordt gevoed en gestimuleerd door populisten die ongefundeerde onzin de ether in slingeren. Wereldwijd hebben we te maken met een diepe klimaatcrisis. Als we niet snel acteren wordt ons fysieke bestaan bedreigd. Ook kampen we in Nederland op economisch gebied met de wet van de remmende voorsprong. Onze economie groeit gekwadrateerd tegen de klippen op, maar deze wordt geremd door krapte op de arbeidsmarkt, het schaarser worden van grondstoffen en halffabricaten, de krimpende ruimte om te kunnen ondernemen en te wonen door gebrek aan milieuruimte, woningen en verbindingen.


Montere besluiten

Kijkend naar het Noorden hebben we vooral last van het uitblijven van montere besluiten voor de economie en de woningmarkt. Het stikstofprobleem is nog steeds niet opgelost, waardoor ontwikkelingen staken. De arbeidsmarkt is niet goed ontwikkeld, vergrijst en is onvoldoende mobiel. Ook de woningmarkt is onvoldoende op niveau. Er bestaat mismatch in vraag en potentieel aanbod door onder meer de stijgende woningprijzen, in relatie tot de mogelijkheid om deze te financieren.

Tot slot moet er geïnvesteerd worden in voorwaardenscheppende infrastructuur -zoals de Lelylijn – en in de vele kansrijke sectoren in het Noorden. Denk aan de energietransitie, groene chemie, techniek, smart industry, ict, de toeristische sector en in de bruisende start-up bedrijven die we rijk zijn. Innovation Valley Noord Nederland is het aantrekkelijke én haalbare perspectief. Allemaal kansen met een positieve insteek en resultaat. Deze zijn enkel mogelijk als we een vernieuwende investerende weg inslaan. Nederland en Noord-Nederland staan op het kruispunt. Ik zeg: aan het stuur draaien en gas op het pedaal.

Delen via

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord