Kennisplatform voor het noorden
Ton Schroor
VNO-NCW MKB Noord Netwerken

Maak het verschil door te doen!

We staan als Nederland voor een groot aantal keuzes voor onze toekomst en moeten daar binnen een korte termijn besluiten over nemen. Besluiten die grote impact zullen hebben op ons in het komende decennium. Eén daarvan is een besluit over onze energiebehoefte en de energiebronnen die we daarvoor gebruiken. Nu zijn we als het Noorden nog de grootste leverancier van fossiele brandstoffen, maar ik ben ervan overtuigd dat we een toonaangevende regio kunnen worden in de energietransitie en een hot spot kunnen zijn met toonaangevende oplossingen en technologieën.

Er zijn al technieken en innovaties klaar die ons in staat stellen om deze ambitie te realiseren. Het is nu tijd om ze daadwerkelijk toe te passen. Daarom mijn oproep aan opdrachtgevers om samen met ondernemers deze toe te gaan passen. Zorg dat we ervaringen opdoen en geweldige resultaten neerzetten die een voorbeeld stellen voor de rest van Nederland. De schaal van Noord-Nederland is perfect om als proeftuin op te treden; maak hier gebruik van. Het biedt kansen. Nationaal maar ook internationaal, want de energietransitie is niet enkel iets wat speelt binnen onze landsgrenzen. Praat erover, laat het zien, maak het verschil door te doen!

Als grootste werkgevers- en ondernemersvereniging in het Noorden zijn we betrokken bij initiatieven die de energietransitie willen bevorderen. Voorbeelden zijn de campagne over energiebesparing binnen het MKB, het noordelijke programma Groene Waterstofbooster en het landelijk netwerk Groene Groeiers. Daarin vertegenwoordigen we de belangen van onze leden en proberen gunstige omstandigheden voor hen te realiseren. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat het nodig is dat ondernemend Friesland, Groningen en Drenthe de koppen bij elkaar steekt en concrete plannen maakt en deze daadwerkelijk uitvoert. Alleen dan maken we stappen naar een groenere toekomst waarin het Noorden van groot belang is, zowel in beschikbare technieken, kennis en kunde. En zijn we andere stappen voor.

Helaas beschik ik niet over een kristallen bol waarin ik precies kan zien wat ons het komende decennium staat te gebeuren. Maar dat dat we de komende periode voor de toekomst zeer bepalende besluiten moeten nemen, voel ik aan mijn theewater. Daarom ook mijn oproep aan u als ondernemer om op tijd over te gaan tot actie. Hoe groot of klein dan ook. Zo zorgen wij voor een optimaal en duurzaam ondernemersklimaat in Noorden.

Ton Schoor

Directeur VNO-NCW MKB Noord

Delen via

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord