Kennisplatform voor het noorden
Ton Schroor
VNO-NCW MKB Noord Netwerken

Bouwen aan de toekomst, niet dromen

We hebben in het Noorden een prachtige bouwsector én een bouwopgave. Het Forum in Groningen is door de Beroepsvereniging van Nederlandse Architecten uitgeroepen tot Beste Gebouw van het Jaar 2020. Ook won het Forum in de categorie Publiek Gebouw bij de Architectenweb Awards 2020 en krijgt het internationaal veel lof. We mogen als Noorderlingen trots zijn op dit project.

Ook op andere vlakken scoren we prima. Niet vreemd, want in het Noorden hebben we diverse innovatieve en duurzame bouwers die toonaangevend zijn in automatisering, verduurzaming en circulair bouwen. De opgave waarvoor we staan is groot. Er moeten tot 2030 jaarlijks 80.000 tot 85.000 nieuwe (klimaatneutrale) woningen bij, en niet enkel in de Randstad. Ik zie een enorme kans voor onze regio: wij hebben volop ruimte, die we slim kunnen benutten. Dit versterkt onze regionale economie, want onze innovatieve bouwers kunnen dit prima uitvoeren. Nieuwe bewoners dragen bij aan de toekomst van onze middenstand en de leefbaarheid in steden en dorpen.

Infrastructuur en stikstof
Hiervoor moeten we wel dromen omzetten in actie, anders komen we geen stap verder; een goede infrastructuur en een oplossing voor de stikstofproblematiek. VNO-NCW MKB Noord zet zich in voor een goede oplossing voor deze onderwerpen.

De oproep aan de overheid is om te investeren in een volwaardige en snelle verbinding binnen en naar de Noordelijke regio. Ik heb het dan over de Lelylijn, maar ook over alle infrastructuurplannen. Voorbeelden zijn de zuidelijke ringweg (Groningen), doorstroming op de A28 en A7, de aanpak van N33 en de Niedersaksenlijn en Wunderline. Fysieke verbindingen zijn een must om de regio te ontwikkelen. Bij deze investeringen gaan de kosten uit voor de baten, maar gezien de kansen in de bouw zeg ik: het is de investering waard!

Energietransitie
Bovendien moeten we werken aan ‘nieuwe economieën’. Er staan in de regio diverse investeringsplannen in de steigers om werk te maken van de energietransitie: waterstofproductie, circulaire fabrieken die afval verwerken tot nieuwe producten en fabrieken die groene basischemie leveren. Met de juiste infrastructuur ontsluit je dit perfect.

Maar: zonder een oplossing in het stikstofdossier bouwen we voorlopig niets nieuws. Het is een complexe puzzel, maar als we er niet in slagen per direct stikstofruimte te vinden om aan de gang te gaan, blijft er van de kansen in de bouw, industrie en infrastructuur weinig over.

We hebben als Noorden een geweldige sleutel in handen voor een evenwichtige woningmarkt met (veel) nieuwbouw, industrieën die bepalend zijn voor de komende dertig jaar en een leidende rol in de Nederlandse energietransitie. Dan is een investering zoals de Lelylijn zo terugverdiend!

Ton Schroor
directeur VNO-NCW MKB Noord

Delen via

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord