Kennisplatform voor het noorden

Bouwsociëteit Aedificium daagt gemeenten uit nu plannen te maken voor woningbouw langs de Nedersaksenlijn

Geplaatst op 15 maart 2022
Bouwsociëteit Aedificium  daagt gemeenten uit nu plannen te maken voor woningbouw langs de Nedersaksenlijn

“Pak de handschoen snel op en ga aan de slag met woningbouwlocaties in de buurt van stations langs de spoorlijn Hardenberg-Coevorden-Emmen en kijk ook direct waar in de toekomst woningbouw kan worden gepland langs het nog te ontwikkelen tracé van de Nedersaksenlijn tussen Emmen, Ter Apel en Stadskanaal.” Dat zegt de bouwsociëteit Aedificium in Emmen.

Het is hun eerste reactie op de studie naar de effecten van de aanleg van de Lelylijn, het aanpassen van het spoor tussen Zwolle en Groningen en de aanleg van de Nedersaksenlijn, de spoorverbinding tussen Enschede Emmen, Ter Apel, Veendam en Groningen . Met name de Nedersaksenlijn scoort in het deze week gepresenteerde rapport heel hoog wat betreft positieve effecten en kansen voor de versterking van de regio.

Kans voor open doel

Volgens de organisatie  de vastgoedwereld en de bouw, ligt er een kans voor open doel, maar moet de politiek die dan wel willen benutten en nu al beginnen met actie. In het rapport van vijf bureaus in opdracht van de drie Noordelijke provincies staat letterlijk : “De Nedersaksenlijn en het bijbehorende woningbouwprogramma biedt vooral regionale kernen in Drenthe en Groningen een ontwikkelperspectief en kan een rol spelen in het keren van krimp.”

Plannen

In het rapport wordt er nadrukkelijk voor gepleit om woningbouwlocaties te realiseren in een gebied dat maximaal 15 minuten fietsafstand kent tot een station. En die mogelijkheden liggen er in de regio Coevorden-Emmen zeker, vindt Aedifium. Ze kijkt daarbij in eerste instantie naar Coevorden, Nieuw-Amsterdam, Emmen-Zuid. Ze roepen de gemeenten en de provincie op om achter de vergadertafels vandaan te komen en te zorgen dat er concrete plannen komen en de ruimte binnen korte tijd beschikbaar is om te gaan bouwen. Duurzaam, betaalbaar en per spoor en fiets bereikbaar. Ze willen dat direct begonnen kan worden wanneer mensen met plannen komen, zonder nog jaren aan procedures te moeten werken. “Laat zien dat regeren vooruitzien is en er slagvaardig en met visie bestuurd wordt,” zegt Aedificium.

Aedificium is de bouwsociëteit voor Zuidoost-Drenthe. Een ontmoetingsplaats voor bouwers, ontwikkelaars, deskundigen op het gebied van planologie en ruimtelijke ordening, architecten en anderen die actief zijn in de bouw, vastgoed en ruimtelijke invulling in de regio.

Illustratie: Onderzoek naar de Nedersaksenlijn/Witteveen en Bos

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord