Kennisplatform voor het noorden

“Blijf tijdens het bouwverlof extra waakzaam en neem preventieve maatregelen”

Geplaatst op 9 juli 2024

Het bouwverlof staat voor de deur en heel wat bouwvakkers kijken daar naar uit. De voorbije maanden zat het immers niet altijd mee, waardoor heel wat projecten vertraging opliepen. Maar voor ze de vakantie zorgeloos kunnen inzetten, ligt er nog werk voor de boeg om hun werf veilig te kunnen achterlaten. Uit een nieuw rapport van beveiligingsbedrijf BauWatch blijkt immers dat het aantal werfdiefstallen blijft toenemen. “Meer dan de helft van onze ondervraagden is het voorbije jaar getuige geweest van een diefstal op zijn werf en dat is zorgwekkend”, stelt Johan Vrydag, country manager van BauWatch België. 

Omwille van de aanwezigheid van waardevolle machines, materialen, gereedschappen en apparaten zijn bouwwerven een gegeerd doelwit voor diefstal. Door het komen en gaan van onderaannemers, de mobiliteit van het personeel en de tijdelijke aard van projectwerk zijn bouwwerven bovendien bijzonder kwetsbaar als het op beveiliging aankomt. Dat vertaalt zich ook in de cijfers, want het aantal werfdiefstallen is de voorbije jaar fors toegenomen. Dat valt te lezen in het nieuwe criminaliteitsrapport van beveiligingsbedrijf BauWatch, waarvoor 150 bouwbedrijven in België bevraagd werden. 

Johan Vrydag, country manager BauWatch België: “Ons onderzoek bekijkt jaarlijks welke werven wanneer het grootste risico lopen, wat de gevolgen zijn van werfdiefstallen en wie verantwoordelijkheid draagt. Helaas werd ons vermoeden bevestigd; we zien een significante stijging van het aantal werfdiefstallen: maar liefst 68% van de respondenten geeft aan dat ze het voorbije jaar een diefstal hebben meegemaakt, een derde wordt er zelfs om de paar maanden mee geconfronteerd. Wat ook opvalt is dat 63% van de respondenten benaderd werd door mensen die gestolen materialen probeerden te verkopen. Doorverkoop van gestolen goederen is dus een business waar veel geld mee te verdienen valt.”

Een enorme kostenpost

Zeker nu het bouwverlof eraan komt is er een verhoogd risico op criminele activiteiten. “Nog te vaak zien we dat aannemers hun werf onbewaakt of zelfs onvoldoende afgesloten achterlaten tijdens deze periode, wat eigenlijk om problemen vragen is”, waarschuwt Johan Vrydag. Daarom blijft beveiliging een cruciaal aandachtspunt bij de inrichting van de werf in de komende weken. “We adviseren bedrijven daarom om proactief te handelen en hun beveiliging op te schalen voor ze in bouwverlof gaan. De potentiële directe en indirecte schade kan immers aanzienlijk zijn.”

Het rapport van BauWatch peilde bij de aannemers die getroffen werden naar de schade die zij ondervonden. “Bijna vier op de tien respondenten rapporteerden een vertraging van het project als gevolg van bouwcriminaliteit, zoals diefstal en vandalisme. Bij zowat de helft van de bouwprofessionals resulteerde dit in een vertraging van één tot twee weken en bij 22% zorgde het zelfs voor een vertraging van drie weken of meer”, gaat Johan verder. 

Die vertragingen veroorzaken niet alleen problemen voor projecten, bedrijven moeten ook kosten maken om gestolen items te vervangen. “Bovendien is het niet altijd duidelijk welke items dieven aantrekkelijk vinden, wat het nog uitdagender maakt om ze te voorkomen.”

Patrice Dresse van sectororganisatie FABA: “We worden met twee fenomenen geconfronteerd. Enerzijds verdwijnen er geregeld kleine hoeveelheden bouwmateriaal, zoals betonblokken, bakstenen of isolatiepanelen. Anderzijds, als een aannemer snel een oplossing vindt voor zo’n kleine diefstal, zal hij wellicht niet de moeite nemen om een klacht in te dienen en de verzekering in te schakelen, want dat kost hem meer tijd en geld dan het opbrengt. Veel diefstallen blijven dus onder de radar, terwijl het eigenlijk wel aangewezen is om ze te melden, want op die manier krijg je een juister beeld en kan er efficiënter naar gehandeld worden. Net daarom ook is dit rapport voor de sector zo belangrijk: het brengt de omvang van het probleem in kaart en benadrukt het belang van rapportage en preventie.”

Meervoudige veiligheidsmaatregelen aangewezen

Wie goed voorbereid de vakantie ingaat is alvast Louis De Waele Construction. Onder meer op de werf Pacheco in hartje Brussel werden diverse maatregelen genomen om diefstal te voorkomen. Niet toevallig werd het rapport van BauWatch op die locatie voorgesteld. “In elk project gaan we voluit om het tijdig en volgens de afspraken tot een goed einde te brengen. Diefstal kan echter enorme gevolgen hebben op onze planning, vandaar dat het essentieel is dat we bouwplaatsen zoals Pacheco, waar we twee goed slimme camera’s van BauWatch hebben geplaatst, goed beveiligen,” vertelt Christian Goedertier van Louis De Waele Construction.

Zichtbare maatregelen werken dus uitstekend als effectieve afschrikking. “Ons onderzoek bevestigt ook dat ze de populairste beveiligingsmaatregel zijn”, stelt Johan Vrydag van BauWatch. Toch zijn er ook nog andere acties die aannemers kunnen ondernemen. “Duidelijke onderlinge afspraken over het opbergen van het materiaal en het adequaat afsluiten van de werf bijvoorbeeld, maar ook je blijven wendbaar opstellen, je beveiligingsstrategie durven herzien en bijkomende investeringen doen wanneer locaties extra kwetsbaar zijn kunnen allemaal bijdragen tot het verhogen van de veiligheid.” 

Delen via

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord