Kennisplatform voor het noorden

Archeologische topstukken uit Armenië in Drents Museum

Geplaatst op 25 juli 2022
Archeologische topstukken uit Armenië in Drents Museum

Tegen het decor van de machtige tweetoppige berg Ararat neemt de tentoonstelling ‘In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië’ je mee op reis door de indrukwekkende geschiedenis en cultuur van Armenië. Het is een reis waarin de 5165 meter hoge berg Ararat – het nationale symbool van Armenië – niet kan ontbreken. 

Aan de hand van circa 160 kostbare archeologische voorwerpen – die voor een groot deel nog nooit in Nederland te zien zijn geweest – ontdek je de fascinerende vroegste geschiedenis van Armenië.

Schitterende voorwerpen
Verschillende topstukken uit het History Museum of Armenia in Jerevan zijn naar Drents Museum in Assen gekomen. Gouden en zilveren sieraden en bekers, wapens, aardewerken potten en bronzen beeldjes van dieren en krijgers dompelen je onder in de rijke geschiedenis van Armenië. De objecten bestrijken een onmetelijk lange periode. Van circa een half miljoen jaar geleden – toen vroege mensen als jager-verzamelaars rondzwierven in het gebied dat nu Armenië heet – tot de komst van het christendom tijdens de regeerperiode van koning Trdat III (287-330 na Chr.). Het zwaartepunt van de expositie ligt in de Bronstijd en de periode van het koninkrijk Urartu (3500-600 v.Chr.). Uit die tijd zijn voorwerpen te zien uit rijke, door grote grafheuvels (koergans) overdekte graven en uit de versterkte nederzettingen Erebuni en Teishebani.

Dieren in de hoofdrol
Opvallend zijn de vele afbeeldingen van dieren die op aardewerk of op metalen voorwerpen te zien zijn. De variatie is bovendien opmerkelijk: van geiten, gemzen, edelherten tot leeuwen, wolven, slangen en vogels en zelfs een enkele tapir. Sommige van deze dieren hebben een belangrijke rol gespeeld in de gedachtewereld van de Armeniërs. Zo symboliseert het edelhert de zon en staat de leeuw voor macht en autoriteit. In de inrichting – van de hand van Perspekt Studio’s die eerder het prijswinnende ontwerp voor de expositie ‘Iran – Bakermat van de beschaving’ in 2018 verzorgde – komen dieren ook nadrukkelijk naar voren en zorgen voor een mythische sfeer.

Ark van Noach
In het midden van de tentoonstelling verrijst de berg Ararat. Deze beroemde heilige berg ligt sinds 1921 dan wel in Turkije en niet in Armenië, maar de Ararat en de kleine republiek in de Zuidelijke Kaukasus zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een van de topstukken in de tentoonstelling is een reliek met een houtfragment van de Ark van Noach, die na het zakken van het water van de zondvloed op het Ararat-gebergte gestrand zou zijn. Volgens de traditionele Armeense geschiedschrijving is Hayk, stamvader van de Armeniërs, een afstammeling van Noachs zoon Jafet. Armenen zelf noemen hun land dan ook Hayastan.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord