Kennisplatform voor het noorden

Arbodienst Medprevent: samen veilig en gezond

Geplaatst op 19 december 2022
Arbodienst Medprevent: samen veilig en gezond

Samen veilig en gezond is het nieuwe motto van Medprevent. De arbodienst zit aan de Trijehoek in Lippenhuizen en biedt bedrijven maatwerk op het gebied van veiligheid en gezondheid. ,,We willen meer samenwerking tussen partijen en met z’n allen insteken op preventie”, legt algemeen-directeur en mede-eigenaar Janneke Hoitinga uit.

Medprevent krijgt een moderner jasje en begin december presenteert de arbodienst zijn nieuwe huisstijl en website. Ook is het bedrijf bezig om een Gezondheidsplein op te starten in Leek. ,,Het komt aan de snelweg A7 op een zichtlocatie aan De Hoogte 3. Er zal eerstelijns zorg aanwezig zijn, maar we zijn op zoek naar meer partners zoals fysiotherapeuten, diëtisten, leefstijlbegeleiders en een sportcentrum. Door bij elkaar te zitten, vergemakkelijk je de onderlinge samenwerking. Je krijgt korte lijntjes en kunt snel overleggen.”

De insteek van het Gezondheidsplein is om werkgevers bewuster te maken dat ze gebaat zijn bij duurzame inzetbaarheid van hun werknemers en dat ze aan de voorkant mee kunnen werken aan preventie. ,,Voorkomen van uitval van werknemers is belangrijk. Op 8 december organiseren we hierover een symposium met als thema ‘Gezond verslaafd’ onder leiding van verslavingsarts Robert van de Graaf. In deze drukke wereld zijn we allemaal wel ergens aan verslaafd. Je kunt beter elke dag sporten dan iedere dag wijn drinken. Als werkgever heb je invloed op je werknemers. Wat wil je uitstralen als bedrijf?  De visie van het bedrijf  kan doorwerken op de werknemers. Zo probeer je aan de voorkant al de leefstijl van werknemers  positief te beïnvloeden, zodat ze niet uitvallen en vervolgens een beroep moeten doen op vergoedingen van de zorgverzekeraar.”

Werkomgeving

Een prettige en fijne werkomgeving is heel belangrijk, aldus Hoitinga. Gezondheid en veiligheid spelen een belangrijke rol bij het creëren van een aantrekkelijke werkomgeving. En dat is waar Medprevent – afkorting van medische preventie –als arbodienst in beeld komt. Het bedrijf biedt medische keuringen en BHV (bedrijfshulpverlening) cursussen aan, zorgt voor verzuimbegeleiding en brengt door risico inventarisatie en evaluatie (ri&e)  de risico’s op de werkvloer in kaart binnen een bedrijf. ,,Het kan gaan om een verkeerde werkhouding op kantoor, maar ook om gevaarlijke werkomstandigheden of stoffen op de werkvloer. Het vormt eigenlijk de basis binnen ieder bedrijf om te kijken hoe het gaat met de gezondheid van de werknemers en of de werkomstandigheden veiliger gemaakt kunnen worden”, legt Hoitinga uit.

Medprevent is ondertussen uitgegroeid tot een bedrijf met 71 werknemers. ,,Het zijn allemaal professionals die bij ons werken en hun vak goed verstaan. Hoe ga je om met preventie en hoe zorg je voor duurzame inzetbaarheid van je personeel? We luisteren goed naar de wensen van onze klanten. We zijn in alle branches actief en elke organisatie heeft zijn eigen behoeften. Een klein bedrijf werkt weer heel anders dan een grote onderneming. De bouw moet je heel anders benaderen qua gezondheid en veiligheid dan bijvoorbeeld de onderwijsbranche, waar je meer psychische belasting tegenkomt. Zo vergt iedere branche een eigen aanpak.”

Toekomst

Hoewel de BHV al op zeventig verschillende locaties in Nederland wordt aangeboden, heeft Medprevent de ambitie om alle diensten landelijk uit te gaan uitbreiden. ,,Veel bedrijven weten ons ondertussen al te vinden. We hebben door de corona een subsidie gekregen van het ministerie van VWS en we hebben meegeholpen met het testen van 200.000 medewerkers bij 50.000 bedrijven. Het geeft onze flexibiliteit en slagvaardigheid als bedrijf wel aan. “

Uitgroeien tot een opleidings- en kennisinstituut voor veiligheid en gezond werken is eveneens een ambitie van Medprevent. Verder is het volgen van de ontwikkelingen op het gebied van gezondheid en veiligheid heel belangrijk. ,,Je hebt veel innovaties, zoals apps en apparatuur, waardoor je de gezondheid van mensen beter kunt volgen. Hiervoor zou je een research- en development afdeling kunnen oprichten. Ook daar willen we in de toekomst meer aandacht aan besteden”, legt Hoitinga uit.

Helpen

Het helpen van mensen en organisaties is het mooiste van het vak, vindt de algemeen directeur van Medprevent. ,,Ik heb zelf een zorgachtergrond en het is belangrijk om te leren hoe je gezond 85+ kunt worden. En omdat werk een belangrijk deel van je leven is, is een fijne en prettige werkomgeving heel belangrijk. En dat geldt voor iedereen. We hebben bij Medprevent ook mensen met een beperking aan het werk. Iedereen kan een steentje bijdragen. Zo moeten we samen iedereen aan het werk proberen te houden. Dat geeft ook een stukje zingeving. Zo kun je elkaar helpen en samen de wereld een beetje beter maken.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord