Kennisplatform voor het noorden

Antonio López in Drents Museum vanaf 28 januari

Geplaatst op 2 januari 2024
Antonio López in Drents Museum vanaf 28 januari

Vanaf 28 januari 2024 presenteert het Drents Museum een groot overzicht van de Spaanse kunstenaar Antonio López (1936). López is een fenomeen in zijn geboorteland Spanje en wordt wel bestempeld als de ‘grootste nog levende realistische kunstenaar’. De tentoonstelling Antonio López – Meester van het Spaans realisme is de eerste grote solotentoonstelling van López in Nederland. Schilderijen – waaronder portretten, stillevens en enorme Madrileense stadsgezichten –  tekeningen en beeldhouwwerk komen naar Assen. Voor de tentoonstelling werkt het museum samen met Fundació Catalunya-La Pedrera in Barcelona, waar op dit moment in het Gaudí-huis Casa Milà een grote tentoonstelling over López te zien is. 

Het werk van Antonio López is divers. Zo kiest hij niet alleen voor verschillende onderwerpen, maar ook voor verschillende materialen. We laten al die facetten van zijn kunst zien aan de hand van tientallen schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken. In totaal overbrugt het werk in de tentoonstelling Antonio López – Meester van het Spaans realisme ongeveer zeventig jaar. Daarmee kun je als bezoeker de gehele carrière van López op de voet volgen. 

Gedetailleerde werkwijze

Antonio López staat bekend om zijn extreem gedetailleerde werkwijze. Een van zijn stadsgezichten van Madrid – het schilderij Madrid desde la torre de bomberos de Vallecas, te zien in de tentoonstelling in Assen – kostte hem zelfs zestien jaar om af te maken, uiteraard met tussenpozen. López kiest er vaak voor om elk jaar op hetzelfde tijdstip en op dezelfde plek terug te keren. Het is kenmerkend voor zijn kunst: López probeert altijd de essentie van een object te vangen. Dat doet hij door niets aan het toeval over te laten. Licht, kleur en vorm: alles wordt aandachtig bestudeerd en nagebootst. Daarmee tovert hij alledaagse onderwerpen om tot rijke kunstwerken. 

Wereldwijd bekend

In 1993, 2008 en 2011 heeft Antonio Lopéz grote solotentoonstellingen in Museo Reina Sofía (Madrid), Museum of Fine Arts (Boston) en Museo Thyssen-Bornemisza (Madrid). In 2014 levert hij een monumentaal schilderij van de Spaanse koninklijke familie af, waar hij overigens in 1994 al aan begon. Zijn werk is opgenomen in museumcollecties over de hele wereld, zoals in de Hamburger Kunsthalle in Hamburg, Museo Reina Sofía in Madrid en het Museum of Modern Art in New York.

Antonio López – Meester van het Spaans realisme is te zien van 28 januari tot en met 2 juni 2024. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie met bijdrages van Nederlandse en Spaanse auteurs.

Kijk voor meer informatie en tickets op www.drentsmuseum.nl

© Antonio López Garcia, Gran Via, 1 augustus, 7:30, 2009-2015, olieverf op doek, 124,60 x 128,60 cm, collection Pérez Simón, New York, C/o Pictoright Amsterdam

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord