Kennisplatform voor het noorden

Amsterdam Rainbow Dress in Drents Museum

Geplaatst op 5 maart 2024
Amsterdam Rainbow Dress in Drents Museum

Van 5 tot en met 10 maart 2024 presenteert het Drents Museum de Amsterdam Rainbow Dress. De Rainbow Dress is een kunstwerk gemaakt om aandacht te vragen voor inclusie en gelijkwaardigheid voor de LGBTIQ+ gemeenschap wereldwijd. In samenwerking met Henk Nijmeijer regenboogambassadeur van de provincie Drenthe is de Amsterdam Rainbow Dress vanaf 5 maart 2024 voor het eerst in Nederland buiten de Randstad te zien.

De Amsterdam Rainbow Dress Foundation heeft als doel gesprekken te stimuleren en aandacht te genereren over inclusie en gelijkwaardigheid. Dit doet de Foundation wereldwijd met de Rainbow Dress. Het is een evoluerend kunstwerk met een diameter van meer dan 16 meter bestaand uit verschillende vlaggen. De vlaggen representeren landen waar het zijn van LGBTIQ+ bij wet verboden is, met opsluiting, mishandeling of de doodstraf tot gevolg. Wanneer een land ervoor kiest deze wetgeving in positieve zin aan te passen wordt de vlag van dat land vervangen door een regenboogvlag. Op dit moment bestaat de jurk uit 68 vlaggen en negen regenboogvlaggen. De bovenkant van de jurk is gemaakt van de vlag van Amsterdam om de stad te stimuleren open te blijven voor LGBTIQ+ vluchtelingen en nieuwe Nederlanders. 

Naoberschap

‘Het Drents Museum toont een blik op de wereld en biedt de wereld een blik op Drenthe. Het museum is van en voor iedereen.’ Vanuit deze missie en met het doel in de toekomst een inclusief museum te blijven trekt het Drents Museum samen met Henk Nijmeijer regenboogambassadeur van de provincie Drenthe op om het verhaal van de Rainbow Dress te delen. Naast de blik op de andere landen, richt het museum zich samen met de provincie ook tot de LGBTIQ+ vluchtelingen in Drenthe. Het museum werkt samen met verschillende organisaties, waaronder COC Groningen – Drenthe en LGBT Asylum Support om jongeren en vluchtelingen met een LGBTIQ+ achtergrond de kans te geven om de jurk te bekijken en hun verhalen te delen.  

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord