Kennisplatform voor het noorden

Alle Groningse gemeenten boven gasverbruiksplafond

Geplaatst op 25 oktober 2022
Alle Groningse gemeenten boven gasverbruiksplafond

In geen enkele Groningse gemeente ligt het gemiddelde gasverbruik onder de 1200 kuub (m³) die de overheid komend jaar instelt als verbruiksplafond. In twee van die gemeenten is ook het elektriciteitsplafond van 2900 kilowattuur (kWh) per jaar ontoereikend. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van de regionale verbruiksdata van 2021 die het CBS op 7 oktober publiceerde.

In de gemeente Westerwolde verbruikt men het meeste gas: gemiddeld 1890 kuub per huishouden. Bij de huidige energietarieven komt dat neer op bijna 2200 euro aan extra energiekosten buiten het prijsplafond. Na Westerwolde volgen de gemeenten Pekela, Westerkwartier, Het Hogeland en Oldambt. In deze gemeenten ligt het gemiddelde gasverbruik boven de 1700 kuub per jaar. Het laagste verbruik kennen huishoudens in de gemeente Groningen: 1220 kuub op jaarbasis.

Onder het stroomplafond

Waar het qua gasverbruik dus problematisch gesteld is, ligt het gemiddelde stroomverbruik in het merendeel van de Groningse gemeenten wel onder het verbruiksplafond van 2900 kWh per jaar. Alleen in Westerwolde en Westerkwartier komt een doorsnee huishouden boven deze limiet uit. Het laagste gemiddelde stroomverbruik hebben gezinnen in de gemeenten Groningen. Ook in Eemsdelta, Veendam en Het Hogeland is het stroomverbruik relatief laag.

Verschillen met landelijke gemiddelden

Landelijk gezien ligt in zes op de tien gemeenten het gemiddelde gas- en stroomverbruik boven het verbruiksplafond dat het kabinet per 1 januari instelt. In slechts één op de negen gemeenten blijft een doorsnee huishouden binnen de grenzen van zowel 2900 kWh stroom als 1200 m³ gas per jaar. Op de kaart is te zien hoe de Groningse gemeenten zich verhouden ten opzichte van de rest van Nederland.

Vaste prijs binnen verbruiksplafond

Het is voor veel Groningse huishoudens de komende periode zaak veel energie te besparen. Het prijsplafond, waardoor je niet meer dan 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom betaalt, ongeacht je energiecontract, geldt namelijk tot een verbruik van 1200 kuub en 2900 kilowattuur. Voor het verbruik boven die waardes betaal je wel de – vaak hoge – prijzen uit je energiecontract. Volgens Zonneplan wordt inzicht in het energieverbruik het komende jaar dan ook belangrijker dan ooit.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord