Kennisplatform voor het noorden

Al een eeuw expert in infra, bouw, bodem en planontwikkeling

Geplaatst op 21 december 2020
Jansma Drachten: continuïteit óók na 100 jaar nog van groot belang

Jansma Drachten: continuïteit óók na 100 jaar nog van groot belang

Zelf vierden eigenaren Piet Heslinga en George Kempenaar dit jaar ook een jubileum: zij zijn respectievelijk 40 en 35 jaar ‘bij de zaak’. Maar de onderneming die ze samen runnen steekt hen naar de kroon: Jansma Drachten bestaat 100 jaar. Een feest vieren om bij dit heugelijke feit stil te staan is dit jaar helaas niet mogelijk, maar het team van Jansma mag zich wel verheugen over de positie van het aannemersbedrijf: het gaat erg goed.

We treffen beide directeuren – coronaproof uiteraard – op de vestiging in Drachten. In Leeuwarden heeft Jansma een eigen pand, het plan is om uiterlijk begin 2022 ook in Drachten een ander pand te betrekken. “Drachten zit in onze naam, dan vertrek je niet zomaar. Daarnaast is het nodig om óók in Leeuwarden gevestigd te zijn: we doen daar veel projecten, in de gemeente Leeuwarden en omliggende gemeentes.”

Digitalisering: alles in de cloud
Jansma Drachten is een moderne aannemer in de infra, bouw en bodem. Bruggen en gemalen pakken de aannemers ook graag aan, maar wat daarnaast opvalt is de vooruitstrevendheid die de Drachtsters tentoonspreiden aangaande het omarmen van de digitale vooruitgang: “We doen alles in de cloud!” In eigen huis werden namelijk – samen met een ontwikkelaar – diverse softwarepakketten ontwikkeld: TransFlow (een Grondstoffen Registratie Systeem), een Materieel Beheer Systeem en Topdata (een eigen softwarepakket). Deze worden niet alleen door de werknemers van de onderneming zelf gebruikt, maar worden ook aangeboden aan andere partijen in de markt.

Bij grote werken – zoals de Ring Zuid in Groningen, waar vele partijen samenwerken – wordt daar dankbaar gebruik van gemaakt. “Als iedereen kan meekijken in het project, scheelt dat enorm veel tijd en ‘ruis op de lijn’. Alle projectinformatie is inzichtelijk te maken, ook voor de mannen op de bouw én voor bijvoorbeeld toezichthouders van betrokken overheden.” Alles digitaal: geen chauffeurs meer met armen vol bonnen en een veel beter systematisch bij te houden voorraadbeheer. Heslinga en Kempenaar zien dan ook louter voordelen. En met de voorkeur die ze beiden hebben voor het aannemen van niet bepaald de gemakkelijkste klussen, is enige digitale snelheid een grote helpende factor.

Innovatieve en complexe werken
Gevraagd naar voorbeelden van aansprekende projecten, blijken die legio. Zo is er het recent aangenomen werk de kadevervanging en -renovatie aan De Luts in Balk. “De eis om dit werk te kunnen aannemen was om de bestaande monumentale metselwerksegmenten heel te houden; geen sinecure bij enkelsteens metselwerk. Wij kwamen daarom met een innovatief idee: het boren van gaten van boven naar beneden door het gehele segment om daarin rvs- renovatie-ankers te kunnen plaatsen en deze vast te zetten met mortel, om de muur voldoende te verstevigen. Dit idee heeft bijgedragen het werk te winnen. De nieuwe damwand wordt achter de bestaande muur langs geplaatst.” De heren vertellen er enthousiast over: “Dit is een iets moeilijker werk en een beetje apart, dat is voor ons juist een mooie uitdaging.”

Maar ook het meewerken aan de bouw van een windmolenpark op de kop van de Afsluitdijk, de bouw van drie bruggen in de nieuwe woonwijk Wiarda in Leeuwarden, een rioolwerk in het hart van oud-Grou en de eerdergenoemde Ring Zuid in Groningen stellen Jansma Drachten voor uitdagingen die gretig worden aangenomen. “Je kunt niet elke aanbesteding winnen, maar dit soort werken mogen uitvoeren zijn wel de kers op de taart.” Bovendien wordt Jansma vaak gevráágd mee in te schrijven. “We zijn een hele bekende speler op het gebied van asfalt en betonbouw; er wordt al snel aan ons gedacht.” Niet in de laatste plaats omdat Jansma een eigen asfaltploeg heeft, maar ook omdat het aannemersbedrijf samen met een aantal partners nieuw en duurzaam asfalt ontwikkelt. Zo wordt bijvoorbeeld gebruikt asfalt gerecycled en wordt nieuw asfalt op lage temperatuur geproduceerd: zo wordt een aanzienlijke CO2-reductie bereikt, primaire grondstoffen bespaard en een behoorlijke geluidsreductie wordt gerealiseerd.

Ook bij rioolwerken en vele projecten voor Wetterskip Fryslân en de grotere Friese gemeenten zijn de bekende groene busjes en materieel van Jansma Drachten vaak te vinden. “We zijn inderdaad behoorlijk herkenbaar en werken vooral hier in het Noorden, met name in Friesland en Groningen.”

Met de tijd meegaan, óók dit jaar
In dit coronajaar verlopen veel zaken anders dan anders, maar Heslinga en Kempenaar concluderen zo tegen het einde van 2020 dat het dit jaar eigenlijk nog drukker is geweest dan vorig jaar. “We hebben een aantal mooie aanbestedingen gewonnen, ook voor grotere werken. Daar zijn we blij mee. Samen met twee andere bedrijven zijn we eigenaar van de asfaltcentrale in Kootstertille. We zijn tevens mede-eigenaar van baggerdepot Eastersanding in Drachten, waar licht verontreinigde grond en baggerspecie wordt hergebruikt. En onze planontwikkeling heeft enkele industrieterreinen en woonlocaties in de verkoop.”

Waar Heslinga zich vooral met de lopende zaken van het bedrijf bezighoudt, heeft Kempenaar bovendien ook nog eens zitting in het bestuur van Bouwend Nederland en in de Raad van Toezicht van SOMA Bedrijfsopleidingen.
Toch vinden de directeuren nog tijd om ook de ontwikkelingen in hun branche, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, op de voet te volgen. “Als wij kansen zien, gaan we daarin mee. Zowel op het gebied van het vervangen van materieel als op het gebied van samenwerken met partners. Het geheim van een moderne aannemerij is wat ons betreft met de tijd meegaan en de continuïteit voortdurend blijven waarborgen. Daarmee kun je zomaar nog eens honderd jaar vooruit.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord