Kennisplatform voor het noorden

Door scherpere klantfocus wil Moekotte verder groeien

Geplaatst op 16 oktober 2020

Met een nieuwe bedrijfsstrategie en gestroomlijnde organisatie wil de Moekotte Groep verder groeien. Nog meer dan vroeger focust het installatie- en engineeringsbedrijf met een hoofkantoor in Enschede zich op drie divisies waarin ze al een goede reputatie heeft opgebouwd: Water & Infra, Industry en Buildings. Met als doel om met gekwalificeerde en optimaal gemotiveerde medewerkers nog meer kwaliteit en maximale klanttevredenheid te bereiken.

Al bijna 55 jaar is Moekotte in handen van de gelijknamige familie. Intussen staat sinds drie jaar de derde generatie aan het roer. Sindsdien is het bedrijf een andere koers gaan varen. Niet radicaal anders, maar wel uitgaande van een afgebakende markt en een professionalisering van de interne organisatie. Moekotte levert elektro en werktuigbouwkundige installaties voor gebouwen, besturingssoftware voor industriële automatisering en bouwt panelen en modules voor technische installaties.

Langdurige relaties

“Onze kracht is dat we langdurige relaties aangaan met onze klanten uit de drie divisies: Water & Infra, Industry en Buildings en doen waar we goed in zijn: hoogwaardige kwaliteit leveren die in alle opzichten voldoet aan de wensen van onze klanten”, leggen commercieel directeur André Edelenbos en financieel directeur Pepijn Moekotte van Moekotte Groep uit. “In het verleden waren we vrij opportunistisch bezig. Nee verkopen zat niet in ons DNA, waardoor we wel eens opdrachten uitvoerden die niet goed bij ons pasten en waarbij we ons moesten onderscheiden met een lage prijs. Dat willen we niet. In de drie voornoemde divisies wordt een hoogwaardige kwaliteit verlangd waar Moekotte zich goed in kan onderscheiden”.

Bij voorkeur werkt Moekotte samen met bekende professionele partners aan projecten waarbij de opdrachtgever een integraal proces en gegarandeerde kwaliteit verwacht. “We weten de juiste partners voor een project te vinden en hoe we een opdracht moeten aanvliegen”, zegt Edelenbos.

Uniforme organisatie

Om de bedrijfsstrategie goed uit te voeren is de organisatie her en der aangepast. Alle vestigingen in Enschede, Veendam, Apeldoorn en Münster werken nu op een uniforme manier met gestandaardiseerde processen. Klanten en projecten worden op dezelfde manier benaderd en behandeld. Daardoor stijgt volgens Pepijn Moekotte de kwaliteit van de dienstverlening, zowel intern als naar klanten toe.

Ontwikkeling personeel

De ontwikkeling van de circa 250 medewerkers krijgt veel aandacht binnen Moekotte. Dat is één van de vijf kernwaarden van het bedrijf. Het personeel heeft volop mogelijkheden om zich door te ontwikkelen binnen de onderneming.  Het doel is dat iedereen gelukkig is in zijn of haar functie en zich gemotiveerd voelt om er het beste van te maken. “We zijn regelmatig in gesprek met individuele medewerkers om te ontdekken waar ze blij van worden en hoe ze willen groeien in hun werk. Daarbij hanteren we een soort stappenplan zodat we zijn of haar ontwikkeling kunnen bijhouden.” Moekotte steekt daar niet voor niets veel tijd en energie in. Installatietechnici zijn schaars en goed personeel moet je koesteren. “Er komt steeds meer vraag naar technisch personeel; zo is er bijvoorbeeld enorme behoefte aan software-engineers om besturingssoftware van machines en installaties zo veilig en zo goed mogelijk in te richten”, zegt Pepijn Moekotte.

Continue kwaliteitsverbetering

Een andere kernwaarde die vast verankerd zit in de nieuwe bedrijfsstrategie is kwaliteit. Zo is Moekotte onder andere gecertificeerd voor ISO 9001 (kwaliteitsmanagement), ISO 14001 (milieumanagement) en VCA (veilig werken). Dat betekent dat Moekotte continue bezig is om haar milieuprestaties te verbeteren en een optimale invulling te geven aan klantwensen- en eisen.

Zowel qua omzet als (personele) omvang wil Moekotte verder groeien. Volgens Edelenbos zit er nog veel potentieel in de markten waar Moekotte actief is. Naast ‘harde’ groei zet de Moekotte Groep sterk in op maatschappelijke groei. Pepijn Moekotte: “Techniek is voor ons een middel is om de maatschappij te verbeteren. Bijvoorbeeld door het schoner maken van het drinkwater door micro-verontreinigingen uit waterbehandelingsinstallaties te filteren of zorgen voor een gezond klimaat in gebouwen door een optimale luchtbehandeling. We zijn trots dat we daar een bijdrage aan leveren. Bovendien maakt het ons een aantrekkelijk bedrijf om voor te werken”.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord