Kennisplatform voor het noorden

9 op de 10 Groningers willen in hun gemeente ‘een straat erbij’ om woningnood aan te pakken

Geplaatst op 29 mei 2023
9 op de 10 Groningers willen in hun gemeente ‘een straat erbij’ om woningnood aan te pakken

Door de woningnood maakt de helft van de Groningers zich zorgen over hun toekomst. 1 op de 3 Groningers voelt zich niet gehoord door de huidige aanpak van de woningnood. Dit blijkt uit onderzoek dat bouwbedrijf Van Wijnen in april heeft uitgevoerd onder 1.591 respondenten. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) berekende dat met een straatje erbij in elke gemeente de woningnood snel aangepakt kan worden. Inwoners van Groningen staan hiervoor open. Zelfs 9 op de 10 vinden ‘een straat erbij’ een goed idee, als binnen een jaar een straat gerealiseerd kan worden met woningen uit de woningfabriek.

Groningen heeft als doel 28.509 woningen te realiseren tot aan 2030. Het tekort aan woningen zet het leven van mensen op slot. “Bijvoorbeeld van twintigers die uit huis willen, jonge gezinnen in een tweekamerappartement en mensen die uit elkaar zijn gegaan”, zegt Peter Hutten, CEO van Van Wijnen. “Dat is niet nodig. Want samen met gemeenten en woningcorporaties kunnen we versneld betaalbare woningen realiseren.” Dit vindt Nederland belangrijk, want twee derde van de ondervraagden verwacht dat we met andere maatschappelijke problemen te maken krijgen als de woningnood zo hoog blijft. Zoals meer mensen met schulden en mentale problemen. 

Ambtenaren ontzorgen

Vooral het tekort aan ambtenaren remt de woningbouw. Door de druk op de arbeidsmarkt zijn er simpelweg niet voldoende ambtenaren om het woningbouwproces te begeleiden, van vergunningsprocedure tot informatieavonden voor omwonenden. Hutten: “We helpen gemeenteambtenaren daarom met externe ondersteuning. Zo nemen we werk uit handen door bijvoorbeeld benodigde onderzoeken uit te voeren, het vergunningsproces voor te bereiden en te ondersteunen in de communicatie met omwonenden. Want als we goed samenwerken, kunnen we met onze Snel Thuis-aanpak binnen een jaar een straat realiseren.”

Straat erbij kan in elke gemeente

Het EIB pleit voor ‘een straatje erbij’ in elke gemeente. Groningers vinden dat een goed idee om het woningtekort aan te pakken, blijkt uit het onderzoek. “Als elke gemeente een straatje erbij bouwt, lost dit in ieder geval een stukje van het probleem op,” licht één van de respondenten toe. 81% wil dat hun gemeente het mogelijk maakt om binnen een jaar een extra straat met woningen te bouwen. Zij zien dat hier ruimte voor is. De meerderheid vindt dat hierbij het belang van de woningzoekers zwaarder telt dan het belang van de bezwaarmakers. De nieuwe woningen moeten wel betaalbaar zijn. 1 op de 10 Groningers woont nu in een woning die eigenlijk te duur is voor hen.

Door de combinatie van de keuze voor kleine projecten, het ontzorgen van ambtenaren en de inzet van zo goed als kant-en-klare woningen uit de woningfabriek, kan Van Wijnen met de Snel Thuis-aanpak binnen een jaar een straat plaatsen met betaalbare woningen. Bijvoorbeeld voor sociale huur. Hutten: “De woningen liggen naast bestaande bebouwing, zodat we gebruik kunnen maken van de bestaande faciliteiten en infrastructuur. Zo besparen we tijd, geld en bieden we de vele woningzoekers een betaalbare plek om weer voluit te leven.”

Wie is aan zet?

Nieuwe woningen zijn met spoed nodig. Industriële woningen kunnen hier in steeds grotere mate aan bijdragen, zowel voor permanente als tijdelijke woningen. De grootste beperking ligt vooral bij het vinden van geschikte locaties door bezwaren van omwonenden en kwaliteitseisen, zo blijkt uit een recent verschenen rapport van het EIB. Hoewel Groningers vinden dat de Rijksoverheid hoofdverantwoordelijk is om ervoor te zorgen dat er voldoende betaalbare woningen zijn, vindt driekwart dat provincies en gemeenten meer verantwoordelijkheid moeten nemen om sneller woningen te bouwen. Door bijvoorbeeld concrete locaties aan te wijzen en braakliggend terrein te benutten voor (tijdelijke) woningen. Ook vinden ze dat gemeenten flexibeler kunnen omgaan met het afgeven van vergunningen, afspraken over bijvoorbeeld het type woningen en eigen voorkeuren zoals het straatbeeld.  

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord