Kennisplatform voor het noorden

24 februari verschijnt ‘Op Pieterpad’ bij uitgeverij Noordboek

Geplaatst op 23 januari 2023
24 februari verschijnt bij uitgeverij Noordboek

Maarten en Nicolien, de twee literaire karakters die in de jaren zestig via het werk van J.J. Voskuil de Nederlandse literatuur binnen wandelden, zijn het lopen nog niet verleerd. Sterker nog, naarmate ze over nog meer vrije tijd beschikken, trekken ze er steeds vaker te voet op uit. Terloops kibbelend of mijmerend, kiezen ze vooral hun eigen route, het liefst weg van de gebaande paden. Ondanks hun principiële stellingname zijn ze uiteindelijk ook kinderen van hun tijd geworden. Nadat ze in Aan de wandel (2022) al het ganse land doorkruisten, gaan ze dit keer op Pieterpad.

Voor Nicolien vormt het vermaarde lange-afstand-wandelpad een wenkend perspectief. Als ook Maarten instemt, is dat echter louter tegen wil en dank. Met de routegids in de hand vertrekken ze vanuit Pieterburen, ontspannen, maar tegelijk een beetje opgewonden. Ofschoon ze de etappes planmatig hebben verdeeld over alle jaargetijden, blijkt de route naar de Sint Pietersberg toch onverwachte pieken en dalen te kennen. Het Pieterpad voert over de kleinste wegen en paden en is als het leven zelf. De tocht is geplaveid met gevoelige pijnpunten, verrassende ontmoetingen en diepe overpeinzingen. Soms schuurt het onderweg, maar geregeld zijn er ook mooie vergezichten. Eenmaal in het Achterhoekse Vorden blijken Maarten en Nicolien het over één ding eens: halverwege zijn ze nog op minder dan de helft.

40 jaar Pieterpad

Op Pieterpad verschijnt t.g.v. 40 jaar Pieterpad – het koningsnummer van de Nederlandse wandelpaden. Het Pieterpad is de bekendste lange-afstand wandelroute van Nederland. Het pad voert je van Pieterburen aan de Noord-Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg in Zuid Limburg en slingert daarbij door een groot aantal verschillende landschappen, afwisselende natuur en gebieden met een uiteenlopende cultuurhistorie. Het Pieterpad werd tussen 1978 en 1983 bedacht, gelopen en beschreven door Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen. Twee vriendinnen die vonden dat Nederland wel een serieus lange-afstandspad kon gebruiken. In 1983 werd het Pieterpad in Vorden, halverwege de route, officieel in gebruik genomen.  

Voor Op Pieterpad schreef Wim Huijser bij elk deelkaartje uit de routegids van het Pieterpad een verhaal. Wim Huijser beschreef de wandelavonturen van Maarten en Nicolien eerder in Aan de wandel (2022). Persquotes: ‘Niemand kan Voskuil evenaren, maar de personages met blijk van kennis en gevoel voor understatement verder laten wandelen is ook een kunst.’ – NRC

‘Wim Huijser schrijft geheel in de geest van Voskuil en treft precies de juiste toon.’ – de Volkskrant

De presentatie vindt plaats tijdens de Fiets en Wandelbeurs 2023 in Utrecht. Het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan Maarten Goorhuis, directeur van Stichting Pieterpad.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord