Kennisplatform voor het noorden

Samen werken aan een veilige buurt

Geplaatst op 20 juli 2017
Samen werken aan een veilige buurt

Veiligheidsregio Groningen komt u overal in de provincie tegen in de vorm van de brandweer, de geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio (GHOR), de meldkamer (als u 112 belt), politie, openbaar ministerie, gemeentelijke kolom (bevolkingszorg), defensie, waterschappen, gemeenten, provincie en tal van andere samenwerkingspartners. Samen werken we aan veiligheid in Groningen.

Veiligheidsregio Groningen is de netwerkorganisatie achter deze hulpverleners die zich bezighoudt met risico- en crisisbeheersing en incidentbestrijding. Dit doen we in opdracht van de gemeenten. We richten ons sinds 2014 op de potentiële risico’s van onze provincie met een grote impact. Zoals water (en evacuatie), de vitale infrastructuur (elektriciteit, gas, water, ICT, industrie), ziektegolven, extreem weer, aardbevingen, nucleaire veiligheid en terrorisme. Ook houden we ons bezig de veiligheid bij evenementen. We gaan nuchter om met deze risico’s en maken gebruik van de kracht van de samenleving. Samen bouwen we aan een effectieve en flexibele crisisorganisatie.

Voorkomen is beter dan genezen
We werken voor u als inwoner, bedrijf of organisatie. En bevorderen de veiligheid door risico’s te inventariseren, te adviseren, bestrijdingsplannen te maken, het risicobewustzijn te verhogen en het gedrag te beïnvloeden. We zetten daarbij in op zelf- en samenredzaamheid zodat u uzelf en anderen kunt helpen als dat nodig is. Verder bereiden we ons voor op incidenten door intensief samen te werken met onze partners en veel te oefenen. En als het dan toch een keer mis gaat in onze provincie weten we elkaar te vinden om een incident effectief te bestrijden.

Ondernemen in een relatief veilige regio
Gelukkig wonen en werken we in een relatief veilig regio. Maar ook in een tijd van grote (maatschappelijke) veranderingen, nieuwe thema’s en ontwikkelingen die het gevoel van veiligheid onder druk zet. Daarom willen we een toekomstbestendig lokaal georiënteerd netwerk van hulpverlening en crisisbeheersing uitbouwen. Om zo samen met u de risico’s aan de voorkant minimaliseren.

In de komende edities van Kijk op het Noorden zullen we u aan de hand van praktijkvoorbeelden laten zien wat we voor en samen met u doen. In dit nummer is er speciale aandacht voor aardbevingen.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord