Kennisplatform voor het noorden

Robert Benedictus: “Het is geen gunst, maar een recht”

Geplaatst op 20 juni 2017
Robert Benedictus: “Het is geen gunst, maar een recht”

Robert Benedictus is een ervaren manager in de bouw. Onder zijn supervisie kwamen onder andere het vernieuwde Zaailand in Leeuwarden en de nieuwbouw van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden tot stand. Zijn bouwkundig adviesbureau wordt ook ingeschakeld voor schade-inspectie. Zo verzorgt hij voor huiseigenaren in Groningen een second opinion van de woningschade die is veroorzaakt door de aardbevingen.

Het aantal mensen in Groningen dat in een huis woont met schade die is erkend als aardbevingsschade is inmiddels opgelopen tot 100.000. Dat leert onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, de GGD en de gemeente Groningen. 25.000 van hen hebben meer dan één keer schade gehad. Wie het niet eens is met de taxatie van de schade, kan een contra expertise aanvragen. Sinds het begin van de aardbevingsproblematiek zijn Robert Benedictus en zijn collega Ruurd Haakma meer dan 150 keer benaderd voor een second opinion. “Dat is geen gunst, maar een recht”, zegt hij. “Iedere bewoner van het bevingsgebied heeft recht op een tweede beoordeling als hij het niet eens is met het eerste rapport.” De kosten worden vergoed door het Centrum Veilig Wonen (CVW), de advies- en uitvoeringsorganisatie die zich richt op het herstellen van aardbevingsschade en het inspecteren en versterken van woningen en gebouwen in het gebied van het Groninger gasveld. Het CVW verricht ook de eerste taxatie. De meeste mensen hebben het niet over geld, zegt Benedictus. Wat ze willen is dat de schade wordt hersteld en dat ze hun woonplezier terugkrijgen. Ze willen weten waar ze aan toe zijn en zo snel mogelijk hun ‘normale leven’ weer oppakken.

Vragen en antwoorden
“Bij een contra expertise beoordeel je de schades die in het eerste rapport zijn vastgelegd. Daarnaast maken we een ronde door de complete woning. Is er nog ergens schade die de bewoner en het CVW niet heeft gezien en die te wijten is aan de  bevingen?” Het resultaat van de tweede taxatie wordt besproken met de bewoners. Dan worden de tevens de wegen bekeken die bewandeld kunnen worden. “We leggen de keuze bij de bewoners, maar we geven ze wel advies”, zegt Benedictus. “Soms is het verstandiger om de schade te accepteren zoals die oorspronkelijk is vastgesteld en af te zien van die laatste 200 euro, want dan kom je misschien in een proces dat wel anderhalf jaar kan duren.

Je moet je verplaatsen in de mensen: waar zijn zij het meeste bij gebaat? Is dat zo snel mogelijk de schade herstellen of is dat doorvechten tot de laatste euro?” De Groningers in het probleemgebied krijgen te veel informatie en tegelijk te weinig informatie, vindt Benedictus. Ze krijgen veel standaardinformatie die niet op hun situatie van toepassing is, maar op de vragen die betrekking hebben op hun specifieke situatie komen geen antwoorden. “Alle antwoorden heb ik ook niet, maar ik kan mensen wel vertellen wat ik op grond van mijn waarnemingen weet en verwacht.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord