Fries Scheepvaart Museum exposeert 100 Jaar Regenboog

28 juni 2017 Cultuur

In het Fries Scheepvaart Museum te Sneek is momenteel de tentoonstelling te zien over de 100 jaar bestaande Regenboogklasse. De expositie werd geopend door Hans Wiegel en is tot en met 17 september te bezichtigen.

De Regenboog is Nederlands oudste eenheidsklasse. Onder de noemer “Koningin van het water – 100 jaar regenboog”, vertelt de expositie het verhaal van 100 jaar passie voor een schip, dat vaak al generaties lang als ware het een familielid wordt gekoesterd. Niet voor niets varen er nog steeds meerdere ‘bogen’ uit het eerste bouwjaar mee.

De tentoonstelling vertelt onder meer dat de Regenboog een relatief dure boot was. In 1917, toen het schip ten tonele verscheen, kampte Nederland ondanks zijn onafhankelijkheid, al een paar jaar met de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog. Hout en doek waren schaars. Daarnaast was het bouwen van de schepen een duur proces: iedere spant moest met de hand worden gebogen.

Aan de andere kant vormde het schip, in een tijd dat reizen moeizaam was, de mogelijkheid om te ontsnappen aan de spanningen van de oorlog.

Naast modellen toont het FSM zeilprijzen en foto’s van de geschiedenis van de schepen, hun eigenaren en hun sportieve prestaties. Bijzondere aandacht is er voor de legendarische strijd tussen de teams van Holland en Friesland.

Nederlands oudste eenheidsklasse kende destijds een vliegende start. In 1917 gingen maar liefst achttien exemplaren van deze nieuwe klasse te water. Ondanks haar gevorderde leeftijd, is de veelkleurige regenboogklasse ook nu nog springlevend. Deze ‘Grand Old Lady’ kent een intensieve competitie en vormt al generaties lang het hoofdnummer op de Kaag- en Sneekweken.