Foodfestival Admiraliteitsdagen vol culinaire verrassingen

10 juli 2017 Toerisme

Food zal dit jaar een belangrijke plaats innemen tijdens de Admiraliteitsdagen. ,,Vorig jaar is al een kleine aanzet gegeven van het foodtruckfestival. Dit jaar zullen we dat ver overstijgen’’, aldus Bart van der Zant die samen met Berend Wouda verantwoordelijk is voor het lekkere eten en drinken in de stad.

De Diepswal in Dokkum wordt omgetoverd tot een echte Foodboulevard. Tussen de Posthoorn en Artisante komen zes tot zeven kraampjes met onder andere heerlijke biofrietjes, visspecialiteiten, runderhamburgers van de houtskoolgrill en broodjes knakworst. Slagerij Weidenaar is hier aanwezig met een grote smoker. Bart van der Zant: ,,Het is letterlijk passen en meten in deze straat, maar het is weer gelukt en het wordt er erg gezellig!’’ Even verderop – op de Grote Breedstraat – zijn tussen de kraampjes van de kunstmarkt (zaterdag) en de brocante markt (zondag) ook foodtrucks te vinden met onder andere koffie en tapas.

Smoothies en fruitijsjes
Het eten op de Helling is vergelijkbaar met vorig jaar. Zo zijn de Pit Brothers weer van de partij met hun smoker met broodjes Pulled Pork, de Frietosoof is er met Biofriet en de dames van Vitamine Bo zijn in hun Piaggio aanwezig met smoothies en fruitijsjes. Nieuw is dat bezoekers op deze locatie bij Kopi Koffie terecht kunnen voor bijzondere koffie, bijvoorbeeld voor ‘klapper koffie’: cappuccino bereid met kokosmelk. De koffie wordt geserveerd vanuit een oude VW-bus. ,,Wij letten niet alleen op de kwaliteit van het eten en drinken, maar ook op de aankleding en uitstraling. Die moet bij de sfeer van het festival passen’’, stellen de organisatoren.

Frietje chique en festibowl
,,Op de Markt pakken we dit jaar uit. Daar vindt het echte Foodtruckfestival plaats met tien pachters. Omdat hier ook het tweede podium te vinden is, hebben we er de hele dag muziek bij. Mensen kunnen zitten op strobalen of zitzakken terwijl ze genieten van lekkere hapjes en drankjes. Dat wordt echt een feestje’’, vertelt Bart. Culinair gezien is het volgens hem net even ‘anders dan anders’. Zo bieden Piepers en Rund een frietje chique en een festibowl aan, bij de Java Blusbus zijn traditionele Javaanse gerechten verkrijgbaar en bij Meat at the Bar kun je genieten van wraps met biefstuk terriyaki. Old School pizza’s worden op de Markt vers gebakken in de houtoven die daar staat opgesteld.

Tosti’s en crêpes
Ook lokale ondernemers zijn tijdens het Foodtruckfestival op de Markt vertegenwoordigd, te weten Restaurette Schierzicht met diverse visspecialiteiten, De Stadshap en de heren van ‘Twisted Tosti & Crazy Crêpes’. Zij serveren bijzonder lekkere tosti’s en crêpes, iets wat er ook bij de kinderen altijd in gaat. Dagelijks vanaf ongeveer 12.00 uur tot ’s avonds laat zijn de foodtrucks geopend. De prijzen zijn naar eigen zeggen hartstikke redelijk. Voor elke portemonnee is er wel iets lekkers verkrijgbaar. De gerechten kunnen dit jaar voor het eerst met de munten van de Admiraliteitsdagen betaald worden.