Expositie Friezen Wigle Engelsma en Jan van der Meulen bij Bax Kunst

22 mei 2017 Cultuur

Van 3 juni tot en met 15 juli 2017 exposeren Wigle Engelsma en Jan van der Meulen met schilderijen, steendrukken en objecten. Een expositie die in het teken staat van het 25-jarig bestaan van de Galerie: Beide kunstenaars exposeren er regelmatig in Sneek. Haitsma Assurantiën is adoptief sponsor van deze expositie, die zaterdag 3 juni om 16.00 uur wordt geopend. Iedereen is van harte uitgenodigd de opening bij te wonen.

Wigle Engelsma
Waar Galerie Bax Kunst haar 25-jarig bestaan mag vieren, valt kunstenaar over Wigle Engelsma hetzelfde te zeggen. Wigle is in 1992 afgestudeerd aan de academie Vredeman de Vries en heeft dus ook in 2017 een jubileum, want dan werkt hij 25 jaar als zelfstandig Beeldend Kunstenaar.

De meeste inspiratie doet Wigle op tijdens het rond varen met zijn platbodem over de Friese meren, Zeeuwse wateren, Nederlandse, Duitse en Deense wadden en de Oostzee. Hij heeft zich gespecialiseerd in maritieme tekeningen, schilderijen in diverse technieken en ruimtelijke sculpturen van toegevoegde materialen zoals: staal, oud gereedschap, hout en schroot.

Beide richtingen passen goed bij Wigle, want geboren aan boord, opgegroeid met water en schepen, daarna werkzaam op verschillende scheepswerven, was dit een goede basis in zijn werk als kunstenaar.

Jan van der Meulen
Van de inmiddels 81-jarige alleskunner zijn bijzondere ingetekende steendrukken te zien. Door het subtiele karakter vormen zij een soort landschappen, die natuurlijk wel in de zo kenmerkende stijl van Jan van der Meulen gemaakt zijn.
De kunstenaar keert na verhuizingen buiten Friesland terug in Burgum, begin jaren ’90. Sinds deze tijd werkt Jan  veelvuldig met Peter & Redmer Bax samen. Meerdere malen heeft hij er geëxposeerd, solo en in groepsverband. Samen zijn er talloze kunstprojecten uitgevoerd.

In de jaren ’70 ontwikkelde van der Meulen een nieuwe vlakdruktechniek die hij ‘staaldruk’ noemt en waar hij later patent op zou krijgen. Hij verschijnt in het Guinness Book of Records met de grootste staaldruk ter wereld en schrijft een boek over lithografie en staaldruk. Tijdens zijn kunstenaarsloopbaan begint hij eind jaren ‘90 met het maken van driedimensionale objecten van overwegend afvalmateriaal zoals strandhout en auto-onderdelen. Hij kan dan ook geen afvalcontainer tegenkomen of hij duikt er op de kop in. Enkele van zijn nieuwste creaties zijn tijdens de expositie te bezichtigen.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord