Kennisplatform voor het noorden

Subsidie van 1 miljoen euro voor publiek-private samenwerking Groningen en Noord-Drenthe

Geplaatst op 15 november 2022
Eurocommissaris bezoekt Groningen

Het Alfa-college heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend gekregen van het Regionaal Investeringsfonds mbo (RIF) voor het project “Circulaire Economie in de Creatieve en Maakindustrie”.

Dit project is een samenwerking in Groningen en Noord-Drenthe. Het Alfa-college is de kartrekker van het project en werkt samen met gemeente Groningen, Provincie Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Noorderpoort en 21 partners aan de transitie van een lineaire- naar circulaire economie. In een dergelijke economie bestaat geen afval en worden grondstoffen opnieuw gebruikt.

Wethouder Circulaire Economie, Kirsten de Wrede: “Groningen wil in 2030 afvalvrij zijn. Dat houdt in dat al we al ons afval willen kunnen omzetten in hoogwaardige grondstoffen voor nieuwe producten. Dit kan de gemeente niet alleen. Daar hebben we onze kennisinstellingen zoals het Alfa-college bij nodig.”

Om een circulaire economie te realiseren zijn nieuwe kennis, vaardigheden en een onderzoekende houding nodig. Daarom richt het programma zich op scholing voor circulaire banen, bijvoorbeeld in de bouw, interieur, mode en verpakkingen, en het creëren van een circulaire mindset door innovatie en samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Dit gebeurt onder meer door het inrichten van een Circulaire Hub met regionale hub-satellieten Fysieke plekken waar onderwijs, praktijk, bedrijven en kennisdeling en -ontwikkeling samenkomen en waar studenten hands-on aan de slag gaan. In deze hubs worden projecten, studentstages en praktijkopdrachten uit het bedrijfsleven worden uitgevoerd.

De subsidie wordt verstrekt met ingang van 1 januari 2023 en eindigt op 31 december 2026.

Regionaal Investeringsfonds mbo

Het Regionaal Investeringsfonds mbo stimuleert de samenwerking tussen scholen, de publieke sector en het bedrijfsleven. Het doel van het RIF is om mbo-studenten nog beter voor te bereiden op de huidige- en toekomstige arbeidsmarkt door hen al tijdens hun opleiding te laten werken met state of the art-technieken en -methoden.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord