Kennisplatform voor het noorden

Slavernijverleden van de Molukken centraal in Te Gast-lezing op 10 juni

Geplaatst op 12 mei 2023
Slavernijverleden van de Molukken centraal in Te Gast-lezing op 10 juni

Op zaterdag 10 juni 2023 staan in de Te Gast-lezing in het Drents Museum buitengewone verhalen over slavernij op de Molukken centraal. Aanleiding hiervoor is de tentoonstelling Menyala – De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe waarin het museum samen met zeven jonge Molukkers op zoek is gegaan naar verschillende onderbelichte onderwerpen uit de Molukse geschiedenis. Historicus Reggie Baay en onderzoeker Wim Manuhutu vertellen in korte lezingen en in een panelgesprek onder leiding van moderator Reïnda Hully over de geschiedenis van de slavernij op de Indonesische Archipel en specifiek op de Molukken. De Te Gast-lezing start om 14.00 uur, tickets kosten €6,- exclusief museumentree en zijn te boeken via www.drentsmuseum.nl/te-gast 

Slavernij op de Molukken

Verhalen over slavernij rond de Indische Oceaan zijn in tegenstelling tot de verhalen over slavernij in de Trans-Atlantische wereld relatief onbekend. Dit is opvallend, want het Molukse Banda was de eerste plantagesamenleving in het door Nederland beheerste imperium waarin slavernij een belangrijke rol speelde. Tijdens deze Te Gast-lezing bespreken we waarom het slavernijverleden rond de Indische Oceaan tot op heden weinig aandacht krijgt en wat we van dit verleden kunnen leren. Historicus Reggie Baay schetst in een korte lezing de brede context van de slavernij in Zuidoost-Azië. Hoe slavernij vorm kreeg op de Molukken en hoe deze geschiedenis vandaag de dag doorwerkt, wordt toegelicht door onderzoeker Wim Manuhutu. De lezing wordt afgesloten met een panelgesprek onder leiding van moderator Reïnda Hully, waarbij ruimte is voor bezoekers om vragen te stellen.

Gastsprekers

Reggie Baay is schrijver en onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van de Nederlandse koloniale geschiedenis in Indonesië. Historicus en erfgoedprofessional Wim Manuhutu specialiseerde zich aan de universiteit in de geschiedenis van Indonesië, waarna hij van 1987 tot 2009 deel uitmaakte van de directie van het Moluks Historisch Museum. Tot op heden is Manuhutu actief als adviseur, onderzoeker, moderator en curator op verschillende gebieden. De moderator van het panelgesprek is musicoloog Reïnda Hully die sinds 2021 werkzaam is als collectiemedewerker bij Museum Maluku in Den Haag.

Menyala

De tentoonstelling Menyala – De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe is samengesteld in co-creatie met zeven Molukse jongeren met roots in Drenthe van de derde en vierde generatie. Samen met deze jongeren is het Drents Museum op zoek gegaan naar buitengewone verhalen uit de Molukse geschiedenis. Verhalen over de pijn en het verdriet, maar ook over de ambities en idealen. Aan de hand van exact honderd voorwerpen ga je als bezoeker mee in de geschiedenis van de Molukkers in Drenthe, versterkt met video’s, foto’s en spoken word. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 1 oktober 2023 in de Abdijkerk van het Drents Museum.

Foto: Sake Elzinga

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord