Kennisplatform voor het noorden

Kijk op het Noorden editie 422 – december 2021

Geplaatst op 1 december 2021

De oplossing van het stikstofprobleem, de ontmanteling en eventuele herontwikkeling van de voormalige gaswinlocaties: we schrijven erover, we maken er onderdeel van uit. Er waait een wind van verandering: the wind of change die The Scorpions in 1991 voelden in Rusland en met ons deelden in een lied dat wereldwijd een hit werd. Omdat er zo’n grote behoefte was aan een boodschap van hoop.

Die behoefte hebben wij in onze tijd ook. En hoop komt soms uit onverwachte hoek. Nedmag uit Veendam siert onze cover: dit bedrijf vindt voortdurend nieuwe toepassingen voor magnesium. Hun proef om mest te verrijken met magnesiumzout, waardoor struviet wordt gevormd, vermindert de gewraakte stikstofuitstoot aanzienlijk. Het is niet moeilijk, het is niet duur: lees er alles over in het coverartikel van deze wintereditie.

Einde van een tijdperk
Het einde van een tijdperk, het betreden van grond waarop en vooral ónder zoveel is gebeurd: ons bezoek aan de voormalige NAM-gaswinlocatie in Noordbroek was memorabel. Het terrein wordt ontmanteld en opgeruimd, door vereende krachten van een aantal nauw samenwerkende partners. Groningen heeft genoeg van de gaswinning. Wat ervoor terugkomt? Misschien wel groen gas, misschien wel waterstof. Misschien wel niets. Terwijl we praten over het volstorten van de drie kilometer diepe putten, voelen we dat we iets bijzonders meemaken. Dit is geschiedenis. The magic of the moment, zo bezongen The Scorpions het.

Tandarts van de industrie
Magisch is ook het werk dat Microbial Analysis, spin-off van het bedrijf Bioclear Earth, verricht met bacteriën. Deze ‘tandarts van de industrie’ zoekt naar de juiste bescherming tegen het soms vernietigende werk van deze microscopisch kleine wezentjes.

In Sneek stonden we met de laarzen in de modder midden in een weiland: onontgonnen grond waar over ruwweg een jaar de eerste bedrijfspanden zullen staan.  Een nieuwe start voor veel ondernemers in Súdwest-Fryslân en ver daarbuiten. Oók een magisch moment. En zo zijn er veel meer.

Geniet van deze wintereditie.

Delen via

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord