Kennisplatform voor het noorden

Lievense: Andere naam en dienstenpakket

Geplaatst op 27 december 2018
Paul Zandstra Lievense

LievenseCSO uit Leeuwarden opereert sinds 1 september onder een nieuwe naam. Boven de deur staat alleen nog Lievense. De kleine aanpassing sluit aan op andere ontwikkelingen binnen het hoog aangeschreven advies- en ingenieursbureau, dat steeds meer totaalpakket aan diensten is gaan aanbieden. Niet alleen inventariseren en adviseren, maar daarna pok begeleiden. Bijvoorbeeld als het gaat om afvalwater en asbest.

Synergie
De nieuwe naam voor de experts op het gebied van bouw-, infra-, milieu- en watervraagstukken zat er al een tijdje aan te komen. “Na de fusies van Lievense met Bartels Ingenieurs voor Bouw & Infra en CSO werkten we met drie namen”, vertelt Paul Zandstra, adviseur en afdelingshoofd milieuonderzoeken. “Voor de duidelijkheid is het beter om een naam te hanteren. Het draagt ook bij aan onze synergie. Hoewel de naam Lievense al jaren bestaat, voelt dit als een frisse start. We hebben dan ook van alles in een nieuw jasje gestoken: de website, werkkleding en het wagenpark. De volgende stap is het samenvoegen van onze twee locaties in Leeuwarden. We hopen dit in 2020 te realiseren.”

Het begint bij data
Zandstra en zijn collega’s hebben het steeds drukker met asbest. Dit mede door het asbestdakenverbod dat in 2024 van kracht zal zijn. “Er is meer bewustwording”, aldus Zandstra. ” Zeker ook bij brancheverenigingen van installatie-, sloop- en onderhoudsbedrijven.” Het afgelopen jaar heeft Lievense een groot aantal overheden en bedrijven geadviseerd. Ondanks werd met het Rijksvastgoedbedrijf een nieuw raamcontract voor vijf jaar gesloten, dat onder meer een groot aantal kantoorpanden, bruggen en aquaducten omvat en het vastgoed van Defensie. “Onze kracht ligt van oudsher bij het kaart brengen van problemen en het aanbrengen van prioriteiten”, aldus Zandstra. “Het begint allemaal bij data. Dit doen we al lang voor bodemkwalitieitsvraagstukken.” Voor het inventariseren van asbest gebruikt Lievense allerlei databestanden. “De informatie koppelen we aan elkaar”, vult Bert Offereins, consultant bij Lievense, aan. “We kijken er vervolgens kritisch naar. Kloppen waarden niet, bijvoorbeeld doordat bronnen gedateerd zijn, dan doen we aanvullend onderzoek. Data is gelukkig steeds beter en makkelijk te raadplegen. Rapportages zijn digitaal beschikbaar, computers worden steeds krachtiger en overheidsbronnen zijn openbaar. We gebruiken ook Google Maps, drones en satellietbeelden. En bouwvergunningen natuurlijk.”

Adviseren
Waar veel asbestinventarisatiebureaus stoppen bij het in kaart brengen, gaat Lievense verder. Zandstra: “Wij schuiven ook graag aan om problemen aan te pakken. Want als je moet saneren, hoe doe je dat goed en efficiënt? Daarbij kan de wet- en regelgeving complex zijn. Wij kunnen door onze veelzijdigheid als gevolg van onze fusies goed meedenken op verschillende vlakken. Ik schat dat er asbestwerk ligt voor miljoenen vierkante meter. Vooral als het gaat om overheidsgebouwen. Onlangs hebben we bijvoorbeeld een project uitgevoerd voor de Provincie Overijssel; dat was gigantisch.” Het meedenken zit bij Lievense in het bloed. Dit bleek bijvoorbeeld bij brand in het voormalige Belastingkantoor in Leeuwarden afgelopen zomer. “Toen wij de rookpluimen zagen, hebben we gelijk gebeld naar de gemeente om te vertellen dat er asbest in het pand zit”, aldus Zandstra. ,,Bij een brand gaan bij ons steeds de alarmbellen rinkelen. Als asbest bij brand zich verspreid in de omgeving, ontstaan er gezondheidsrisico’s en kost het veel geld om alles schoon te maken.”

Verticaal meekijken
Ook in de wereld van afvalwater is Lievense een prominente rol gaan spelen. “We kijken verticaal mee bij processen van levensmiddelenfabrieken en andere bedrijven, speurend waar onnodig water en andere grondstoffen verloren gaan”, aldus Offereins. ,,Die kun je opnieuw gebruiken. Circulair denken!” Lievense brengt in kaart en adviseert, maar kan ook in de uitvoering veel betekenen dankzij samenwerkingen binnen de watertechnologiewereld in Leeuwarden. Het is volgens Offereins een misverstand dat circulair denken louter geld kost. “Integendeel. Het levert juist veel op. Je kunt door processen anders in te richten enorm besparen. Hetzelfde geldt voor asbest. Door dit aan te pakken, stijgt de waarde van je perceel.

Delen via

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord