Landelijke primeur voor Bouwderij: Gecertificeerde aardbevingsbestendige houtskeletbouw

21 augustus 2020 Economie

Het in Groningen gevestigde Bouwderij BV heeft een landelijke primeur: het is het eerste Nederlandse bedrijf dat gecertificeerde aardbevingsbestendige houtskelet-woningen produceert. Het productcertificaat is onlangs door SKH uitgereikt aan directeur Dick van der Laan van Bouwderij BV, waarmee het bedrijf voortaan het KOMO-keurmerk mag voeren.

Van der Laan ziet in het keurmerk een bevestiging van de innovatieve en kwalitatieve werkwijze van het bedrijf. “We zijn vooral in Groningen actief en daar speelt natuurlijk al langer het vraagstuk van aardbevingsbestendig bouwen. We hebben dat in de loop der jaren in de praktijk ontwikkeld door te werken met aardbevingsankers, extra hout in de constructie en extra bevestigingsmateriaal. Daarmee bouwen we houtskelet-woningen waar je bij een eventuele aardbeving veilig uit kunt komen. Dat is nu bevestigd met het KOMO-keurmerk.”

Van der Laan wijst er op dat het keurmerk past binnen de eisen van de nieuwe Wkb (Wet kwaliteitsborging voor bouwen) die binnenkort van kracht wordt en die de bouwer verantwoordelijk maakt voor de kwaliteit van het geleverde product. En die verantwoordelijkheid neemt Van der Laan graag op zich. Tijdens een rondgang door de maar liefst 4000 m2 grote productieruimte zien we kwaliteit en duurzaamheid in alle details terug. En niet alleen in de details, maar ook in het grote hart van het bedrijf: de enorme CNC-zaagmachine waarmee de onderdelen van de vurenhouten constructies efficiënt en perfect op maat worden gezaagd. Aangestuurd door state of the art 3D software.

De ondernemer begon twaalf jaar geleden alleen, in een boerderij (wat we terugvinden in de naam) in Oldehove, maar groeide daar al snel uit z’n jasje. Met vijf man personeel trok Van der Laan naar Groningen, waar hij in een groot bedrijfspand aan de Jeverweg opnieuw flink doorgroeide. “Momenteel werken we met 25 man personeel en benutten we de ruimte volledig. We werken samen met kleine en grote aannemers in met name Groningen en leveren daarnaast ook aan particulieren. We zijn zonder reclame te maken gegroeid, voornamelijk dankzij mond-tot-mond reclame. Sowieso maakt prefab-bouw een gestage groei door: het is snel, duurzaam en efficiënt. Met minder faalkosten, ten opzichte van de traditionele bouw. Dat wordt op steeds meer niveaus onderkend. In toenemende mate ook bij het projectmatig bouwen. Daarbij komt dat houtskeletbouw zeer duurzaam is, wat een voordeel is in het kader van de stikstof-wetgeving.”

Bouwderij heeft naast de vele losstaande woningen inmiddels ook een aantal projecten in de portfolio zitten, waaronder recent een rij van vijf aardbevingsbestendige houtskelet-woningen in Middelstum, ontwikkeld en gebouwd door een groep van lokale aannemers. Van der Laan werkt graag mee aan dergelijke projecten, waarbij zijn mensen ook mee kunnen denken met innovatieve en duurzame oplossingen.

De ondernemer ziet verdere groei dan ook het liefst in kwaliteit in plaats van kwantiteit. “De huidige bedrijfsgrootte met 25 man en 4000 vierkante meter productieruimte is prima zo. Daarin hoef ik niet verder uit te breiden. Wel ontwikkel ik graag nieuwe oplossingen, waarmee we nog meer toegevoegde waarde kunnen bieden. Zo zien we nog een mogelijkheid voor een isolatiemachine, waarmee we isolatiemateriaal, zowel glaswol als cellulose, in de juiste hoeveelheid, dikte, breedte en zwaarte in kunnen blazen. Efficiënt en zonder verspilling.” www.bouwderij.nl

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord