Kennisplatform voor het noorden

Groningse gemeenten zijn financieel gezond

Geplaatst op 19 december 2022
Groningse gemeenten zijn financieel gezond

De tien gemeenten in de provincie Groningen zijn op dit moment financieel gezond. Ze hebben allemaal een structureel sluitende begroting voor 2023 gepresenteerd. Daarom vallen ze volgend jaar onder repressief toezicht* van de provincie. Dit is de lichtste vorm van financieel toezicht.

Het college van gedeputeerde staten, wettelijk toezichthouder op de gemeentefinanciën, kan hiermee voor het tweede achtereenvolgende jaar volstaan. ,,Dat is goed nieuws. Alle gemeenten in Groningen zijn erin geslaagd om in lastige tijden de zaken goed op orde te houden”, zegt gedeputeerde financiën IJzebrand Rijzebol.

De gemeenten beschikken, niet alleen volgend jaar, maar tot en met 2025 over sluitende, positieve begrotingen. Vanaf 2026 komt daar, zoals het nu lijkt, verandering in. De Nederlandse gemeenten spreken zelf van het `ravijnjaar’, omdat het Rijk dan een ander financieringssysteem wil hanteren, dat nadelig dreigt uit te vallen.

*Repressief financieel toezicht is de standaard. Gedeputeerde staten besluiten tot repressief toezicht als de meerjarenbegroting van een gemeente naar hun oordeel structureel en reëel is. Gemeenten die vallen onder repressief toezicht, kunnen begrotingswijzigingen doorvoeren zonder dat ze voorafgaand goedkeuring van GS nodig hebben.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord