Draaidagen Woudagemaal weer ingepland! Publiek van harte welkom

26 maart 2018 Cultuur

Op 10, 11 en 12 april aanstaande wordt het Ir. D.F. Woudagemaal ijs en weder dienende onder stoom gebracht door het Friese waterschap Wetterskip Fryslân. Deze draaidagen, die eerder ingepland stonden in de voorjaarsvakantie dienen om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden. Belangstellenden zijn van dinsdag 10 april tot en met donderdag 12 april  tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog in functie is. Een unieke kans om het UNESCO Werelderfgoed in werking te bekijken!

Wetterskip Fryslân brengt het Ir. D.F. Woudagemaal jaarlijks twee keer onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden en zo de bedrijfsvoering van het stoomgemaal te kunnen garanderen.

20 jaar UNESCO Werelderfgoed
Het stoomgemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân. Bij extreem hoogwater zorgt het nog steeds voor droge voeten in Fryslân. Het gemaal is in 1920 geopend om het overtollig water vanuit Fryslân in de Zuiderzee, later het IJsselmeer, te pompen. In 1966 kreeg het Woudagemaal versterking van het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren. In 2018 staat het bijzondere monument al 20 jaar op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Magistrale beleving van stoom, architectuur en water
Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum, waar jong en oud wordt geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân. De belevingsexpositie, waarvan een spannende 3D-film deel uitmaakt, vertelt het verhaal van cultuur, watermanagement en techniek. Vrijwilligers van de Stichting Ir. D.F. Woudagemaal verzorgen de rondleidingen in het gemaal. Voor buitenlandse gasten zijn er audiotours, in 10 talen gratis als app te downloaden.

Woudagemaal 360°
In het Woudagemaal is er de virtuele tour Woudagemaal 360°. De tour geeft bezoekers via een app een unieke kijk op het Woudagemaal. Met een smartphone of -tablet is het magistrale stoomgemaal ook te beleven in virtual reality. De prachtig onderhouden techniek is in werking te zien, zoals het aansteken van de stoomketels, het op stoom zetten en het draaien van de stoommachines. Door speciale animaties wordt het onzichtbare zichtbaar: de binnenkant en werking van een stoomketel, de zuigers in een werkende stoommachine. Maar ook hoe bij regenval het waterpeil in de Friese boezem stijgt en daarmee de noodzaak van het inzetten van het Woudagemaal. De app is gratis beschikbaar in 11 talen in de App Store en Google Play Store.

Openingstijden:

dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur zondag 13.00 – 17.00 uur

(in juli en aug. ook op maandag 10.00 – 17.00 uur)

Onder stoom: 10, 11 en 12 april 2018 (laatste rondleidingen +/- 16:00 uur)

Bezoekadres: Gemaalweg 1a, 8531 PS Lemmer (aan de N359 Lemmer-Balk)

 

Meer weten? Kijk op www.woudagemaal.nl

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord