Kennisplatform voor het noorden

Digitale transformatie: de vierde industriële revolutie

Geplaatst op 11 oktober 2021
Digitale transformatie: de vierde industriële revolutie

Digitale transformatie wordt gezien als de vierde industriële revolutie. Na de mechanisatie, de lopende band en de computer in de vorige eeuw, is het de digitale transformatie die in de 21e eeuw voor grote veranderingen in het bedrijfsleven zorgt. Zowel in technologie, bedrijfsvoering als op het sociale vlak. We hebben het dan over bijvoorbeeld artificial intelligence, sensoring, big data en robotisering, alsmede over online communicatie, intern en extern. Elk bedrijf – groot of klein – en elke bedrijfstak heeft of krijgt er mee te maken. Maar hoe is het gesteld met jouw ‘digital readiness’?

Studenten van het Groningen Digital Business Centre (GDBC), expertisecentrum van de RUG, houden zich momenteel bezig met onderzoek naar digital readiness van grote en kleine organisaties in Noord-Nederland. “Het gaat om een algemeen onderzoeksbelang, maar bedrijven die projecten met ons doen hebben er zelf zeker ook iets aan”, meldt Bas Baalmans, projectleider van het op het Zernike Complex in Groningen gevestigde GDBC.

Meting

“Het is goed om te weten waar je staat met je organisatie als je de vraag stelt: hoe kan ik transformeren naar een digitaal bedrijf? Om daar een visie op te ontwikkelen beginnen we dan ook met een meting per afdeling en per medewerker van de digital readiness, aan de hand van een door ons ontwikkelde methodiek.”

Verschillen

Medewerkers en afdelingen worden door studenten aan de tand gevoeld met vragen over hoe ze omgaan met bijvoorbeeld privacy, online zoeken, fake informatie en social media. “Daar zie je al enorme verschillen tussen medewerkers, waarbij sommigen goed weten hoe je daar mee om moet gaan, evenals met artificial intelligence, blockchain en robots, terwijl anderen met moeite een mailtje kunnen bewaren of terugvinden. Verschillen tussen afdelingen zijn er ook. We brengen dat allemaal in kaart, met scores en grafieken, waarna het management kan kijken bij welke medewerker of afdeling extra inzet nodig is voor de digitale transformatie. Daarin kunnen wij uiteraard helpen met advies over de juiste cursus of opleiding. Soms is bewustwording al voldoende.”

Whatsappgroepen

Deze methodiek zet GDBC in bij overheden en grote bedrijven. “Zo ontdekten we bij een afdeling van een overheid dat er weinig kennis was van digitale burgerparticipatie, zoals whatsappgroepen in bepaalde wijken. Die informatie werd niet benut, terwijl het vol met nuttige data zit, die je bijvoorbeeld kunt gebruiken bij het plannen van vuil ophalen en dergelijke. Daar is die overheid nu mee aan de slag gegaan.”

Wehkamp

“Je ziet in de afgelopen jaren bij grote bedrijven al wie goed is ingesprongen op de digitalisering en wie de boot heeft gemist. Wehkamp is een goed voorbeeld van een geslaagde digitale transformatie van de catalogus naar volledig online. Videoland ook: van video’s naar streaming. Een minder goed voorbeeld is Kodak, dat duidelijk niet mee is gegaan met de ontwikkelingen.

Kapper

Niet alleen grote, ook kleine bedrijven hebben er baat bij. “Voor kapper Bakkes in Emmen hebben we gekeken naar de manier waarop afspraken worden gemaakt en vervolgens hoe dat volledig digitaal kan. Net als de in- en verkoop, de opleidingen en de social media. Als resultaat is er onder meer een studiootje in de kapsalon ingericht voor YouTube-video’

Benieuwd naar jouw digital readiness? www.rug.nl/gdbc

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord