Kennisplatform voor het noorden
Kees Veenstra
Van der Heide Allround inspecteur

Zwerfstromen

Onrust in de stal, paniekaanvallen, overmatig mesten, slecht drinken, klauwproblemen en ligplekken die worden gemeden; sommige boeren zitten met hun handen in het haar. Want ook al zijn alle randvoorwaarden in orde, het gedrag van hun dieren blijft afwijkend.  

“Dieren laten nooit zomaar afwijkend gedrag zien. Als een veehouder een hulpvraag bij ons neerlegt, weet ik dat hij echt een probleem heeft. Voordat ik op pad ga, verdiep ik me in de omgeving, breng ik de stal in kaart en vraag naar recente veranderingen zoals een verbouwing of nieuwe apparatuur. Vaak weet ik dan al in welke richting ik de oplossing moet zoeken. Maar meten is weten”, zegt Kees. “Dus daar starten we mee. Daarom meet ik op verschillende plaatsen in de stal of er zwerfstroom en spanningsverschillen aanwezig zijn.”

Aardstralen en wateraders 

Regelmatig komt het voor dat Kees het probleem niet kan achterhalen via metingen, dan gebruikt hij een wichelroede. Hij lacht: “Die had je niet verwacht hè? Een wichelroede is er in veel verschillende vormen. Wij gebruiken twee draadjes om kabels en leidingen op te sporen. Het is geen raketwetenschap, het is een techniek waarbij je kennis en kunde op de juiste manier combineert.” 

“Ik leerde over energielijnen zoals aardstralen, wateraders en de invloed daarvan op gedrag. Omdat er weinig bekend is over dit fenomeen, heb ik ontzettend veel onderzoek gedaan. Ik combineer dit met mijn (elektro)technische kennis en is onderdeel van mijn werkwijze. “Als ik een afwijking vind, bijvoorbeeld een waterader die schuin door de stal loopt of een kruispunt van aardstralen in de stal, haal ik de informatie die de negatieve straling veroorzaakt weg. Door een stukje koper in de grond te stoppen, wordt de storende lijn geneutraliseerd. En het mooie is: het placebo-effect bij dieren bestaat niet. Een dier kan zich niks inbeelden, die volgt zijn intuïtie. Dus als het afwijkende gedrag verbetert, weet ik dat mijn aanpak heeft gewerkt.”  

Kees Veenstra is allround inspecteur bij van der Heide. Hij is het type ‘beide benen op de grond’ en heeft in de aflopen 38 jaar een indrukkende staat van dienst opgebouwd binnen de agrarische sector.

Delen via

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord