Kennisplatform voor het noorden

Baas over je eigen leven dankzij Ruimte geeft Rust

Geplaatst op 28 juli 2021
Baas over je eigen leven dankzij Ruimte geeft Rust

Lekker druk. Het is haast een standaardantwoord geworden als iemand vraagt hoe het gaat. We zijn er trots op, maar balen er ook vaak van. Het werk vraagt door mail, app en telefoon bijna 24/7 aandacht terwijl er vaak ook nog een gezin gerund moet worden. Kortom: teveel werk in te weinig tijd. Een versnelling terugschakelen, zodat je ook structureel tijd voor jezelf kunt vrijmaken en weer kunt genieten van werk en familie, lijkt eenvoudig. In de praktijk blijkt dit bepaald niet mee te vallen. 

Janneke Huijben weet er alles van. De voormalige HR-adviseur wilde ook teveel ballen in de lucht houden, totdat een burn-out dat een halt toeriep. Het moest anders, besloot ze. Niet langer rondrennen in die tredmolen, maar baas over eigen leven worden. Nadat ze zelf haar leven weer op de rails had, besloot ze ook anderen – vaak ambitieuze managers en ondernemers – hierbij te helpen.

Ben je gelukkig?
Ze startte daarom in 2018 het bedrijf Ruimte geeft Rust en ging aan de slag als Professional Organizer en Stresspreventiecoach. Haar doel: Mensen de controle over hun werk teruggeven. “Er is niks mis met hard werken en ambities. Het levert een goed salaris of omzet op en misschien zelfs een mooie leaseauto. Maar ben je gelukkig? Juist daar schort het vaak aan. Je neemt een klus over van een collega en voor die ander kijk je nog even een brief of verslag door. Allemaal klusjes die even belangrijk lijken. Echt belangrijk is echter het stellen van prioriteiten. Alleen op die manier  voorkom je dat die laptop thuis ook weer op tafel komt en je zelfs op vakantie die mailtjes nog even beantwoordt. Pak je dat niet aan, dan ligt overspannenheid op de loer”, aldus de ervaringsdeskundige.

Professional Organizer
Ruimte geeft Rust leert je dat hard werken ook op een georganiseerde manier kan en dat ambities en werkplezier prima samengaan. “Ik kijk mee naar je werk, help overzicht te creëren en je topprioriteiten helder te krijgen. Ook leer ik je afspraken met jezelf te maken en je daaraan te houden. Bijvoorbeeld wat je moet, maar ook wilt doen op een dag. Ofwel: nee kunnen zeggen tegen dat extra werk. Kortom, slimmer werken op een manier die bij jou past. Je houdt op deze manier gegarandeerd tijd en ruimte over voor de leuke dingen in het leven.”

Stresspreventiecoach
Als Stresspreventiecoach maak ik stress meetbaar binnen MKB en overheidsorganisaties, door negatieve emoties op te sporen. Nog te vaak wordt er gesproken over werkstress, maar vaak blijkt dat privézaken medeoorzaak zijn van problemen op de werkvoer. Bijvoorbeeld te vaak en te lang Netflixen. Dat draagt niet bij aan een frisse en opgeruimde start van je werkdag. Als duidelijk is wat er speelt bij de medewerkers kun je ook heel gericht daarop inspelen. Mijn ervaring is dat er veel geld wordt uitgegeven aan vitaliteitsprogramma’s en ‘losse flodders’ die zouden bijdragen aan duurzame inzetbaarheid. Voorkomen is altijd nog beter dan genezen. Daarom pleit ik voor een preventiebeleid afgestemd op de medewerkers.”

Kostenbesparend
Een werkgever hoeft beslist niet bang te zijn dat de werknemer na advies van de Zuidlarense de kantjes eraf loopt. “Integendeel. Na het traject ben je veel productiever, is er meer werkplezier, maak je minder fouten en lukt het je weer om je werk af te krijgen.” Voor een werkgever betekent dit vaak een lager ziekteverzuim en hogere omzet.

Het is niet zo dat Janneke Huijben na een telefoontje direct op kantoor aanschuift. “Het gaat altijd om een aanpak op maat. Ik wil de persoon in kwestie daarom eerst een beetje leren kennen om te kijken of er een klik is. Daarnaast is het heel belangrijk om vooraf scherp te krijgen of wat ik doe ook echt is wat de medewerker nodig heeft. Probeer het gewoon eens zou ik zeggen, maak eens een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te kijken wat Ruimte geeft Rust voor jou kan betekenen.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord