Kennisplatform voor het noorden

Schilderijen van Jaap van Dijk in nieuwe expositie bij Bax Kunst

Geplaatst op 26 september 2017
Schilderijen van Jaap van Dijk in nieuwe expositie bij Bax Kunst

Van 7 oktober tot en met 18 november is er een nieuwe expositie te zien in Galerie Bax Kunst. Schilderijen van Jaap van Dijk uit Tzummarum worden gecombineerd met werken van de inmiddels overleden Paul Kingma. Laatstgenoemde was een bekende Nederlandse beeldhouwer tot hij overleed in 2013. De expositie wordt zaterdag 7 oktober om 16.00 uur geopend. Bax Tegels & Vloerverwarming is adoptief sponsor van de expositie.

Jaap van Dijk
Jaap van Dijk (Emmeloord 1958) is een autodidactisch beeldend kunstenaar die de afgelopen twintig jaren zijn sporen ruimschoots heeft verdiend als kunstschilder, tekenaar en als illustrator. Van Dijk werkt veelal in opdracht en vervaardigt daarnaast eigen werk. Degenen die het werk van de kunstenaar kennen, zullen geraakt zijn door de sfeer in zijn werk. De liefde voor de natuur en voor het Friese landschap, is veelvuldig in zijn werk terug te zien. Daarnaast weet Van Dijk als geen ander portretten karakteristiek op het doek te zetten. Naast het vervaardigen van werk in opdracht en eigen werk, geeft Jaap van Dijk wekelijks schilderlessen aan tal van cursisten. Atelier Jaap van Dijk bevindt zich op een toplocatie aan de Hoarnestreek in Tzummarum. Met het uitzicht op de zeedijk en op de daarachter gelegen Waddenzee, kan de schilder zich geen betere werkplek wensen. De schilder brengt onophoudelijk zijn liefde en passie voor de schilderkunst op anderen over.

Wat mooi is, hoeft niet van ver te komen….zo staat Jaap van Dijk in het leven. En dat is terug te zien in zijn werk. De schilder heeft oog en aandacht voor de mensen en dieren om hem heen, geniet van de schoonheid die zijn omgeving elke dag weer heeft te bieden. Stadgezichten waarin de drukte van alle dag blijkt stil te staan. Zee en strand als ultiem gevoel van vrijheid. Portretten van mens en dier, gevangen in dat ene moment. Het meest recente werk van de schilder is het portret van Rients Gratama. Een postuum eerbetoon aan de  Friese grootmeester in woord & muziek.

Paul Kingma
Sinds zijn overlijden in 2013 is het werk van kunstenaar Paul Kingma niet meer tentoongesteld. Al langer was er de wens vanuit de familie om de werken van de kunstenaar weer eens tentoon te stellen. Via het contact van zijn zoon met galeriehouder Redmer Bax werd de mogelijkheid al snel besproken.

Kingma kreeg zijn opleiding bij het genootschap Kunstoefening in Arnhem, de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en de Royal Academy of Arts in Londen. De kunstenaar maakte als beeldhouwer een aantal werken voor de openbare ruimte. Er staan drie bronzen beelden van hem op het Jaarbeursplein in Utrecht, en er staan onder meer beelden in het Belgische Moeskroen, Veenendaal Putten en Weesp. Hij exposeerde onder andere in de meeste grote steden van ons land, Parijs (Frankrijk), Salzburg (Oostenrijk), en in New York (VS).

Hij werd vooral bekend als mozaïekkunstenaar met zijn zware Kingmatafels, waar hij eind jaren zestig mee begon. Naast zijn imposante bronzen beelden toont de expositie hier nog enkele exemplaren van. Vanuit een bewondering voor het leven en de geschiedenis van de aarde legde hij tafels in met natuursteen en materialen die hij van over de hele wereld verzamelde. Later maakte hij tableaux met fossielen en versteend hout, “een op zichzelf staande vormgeving die nadien als tafel kan worden benut”. Hij werd in 1961 aangesteld als de eerste directeur van het Instituut voor beeldende expressie in Amersfoort en gaf er vijf jaar lang mozaïeklessen.

Kingma woonde en werkte in Den Haag, Kortenhoef, Amsterdam, Londen, Amersfoort, Epe, Amerongen en ten slotte in het Friese Pingjum. Hij overleed in 2013, op 81-jarige leeftijd.

De expositie duurt t/m 18 november 2017.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord