Kennisplatform voor het noorden

Scheepsmodellen van Willem Vos Expositie in Fries Scheepvaart Museum

Geplaatst op 1 november 2017
Scheepsmodellen van Willem Vos Expositie in Fries Scheepvaart Museum

Wilem Vos is bekend als de man met de grote baard, die de leiding had bij de bouw van de Batavia in Lelystad. Minder bekend is dat hij, voordat hij aan het grote avontuur in Lelystad begon, een tijd in Friesland heeft gewoond. In 1975 verhuisden Willem en Mada Vos met hun gezin van hun geboortedorp Broek in Waterland naar Sint Jacobiparochie. Het baarde veel opzien dat hij daar in zijn tuin een botter bouwde.

Vos maakte er ook schepen in het klein. Dat heeft hij ook voor het Fries Scheepvaart Museum gedaan. In 1982 vervaardigde hij een model van een smakschip en enkele jaren later een groot model van een fluitschip. Deze modellen en vele andere van zijn hand, zijn nu te zien in een tentoonstelling in het museum.

Al vanaf zijn 25ste was Willem Vos gegrepen door de bouw van houten schepen. Hij verdiepte zich in het oude ambacht en droomde ervan dat hij ooit nog eens een grote driemaster uit de 17de eeuw zou gaan bouwen. Hij maakte intensief studie van de boeken van oude scheepsbouwmeester als Nicolaas Witsen en Cornelis van IJk.

Tijdens het maken van het scheepsmodel van de fluit had hij hier veel profijt van. Het model van deze driemaster bracht hem weer dichter bij zijn oude droom om ooit ook nog eens een dergelijk schip in het echt te bouwen. Hij zette alles op alles. En het lukte. Met het VOC-schip De Batavia werd zijn droom werkelijkheid.

Na de bouw van de Batavia, spatte de droom over een vervolg uiteen. Wanneer het in het groot niet meer lukt, dan maar weer in het klein, moet Willem gedacht hebben. En zo is hij weer aan de slag gegaan met modellen van schepen. De baard is weliswaar wat kleiner geworden, maar wat nooit zal veranderen is zijn geestdrift en gedrevenheid. Wanneer het om de bouw van schepen gaat, raak je met Willem Vos niet snel uitgepraat.

Voor de expositie is een keuze gedaan uit de scheepsmodellen die hij in de afgelopen 40 jaar heeft gemaakt. Ze vertellen niet alleen de verhalen over de schepen, maar ook het bijzondere levensverhaal van de maker ervan.  De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 7 januari 2018.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord