Positieve flow in Leek

28 juli 2017 Economie

Met 10.000 arbeidsplaatsen scoort de gemeente Leek bovengemiddeld. Ondernemers voelen zich thuis in de gemeente en dat vertaalt zich in het grote aantal arbeidsplaatsen. Natuurlijk beschikt de gemeente over uitstekende bedrijventerreinen, maar er is meer. Onderwijs, sport, recreatie, cultuur en natuur maken van Leek een prettige gemeente om in te wonen en werken. Leek heeft veel voorzieningen en ligt bovendien op korte afstand van de stad Groningen met zijn universiteit en hogescholen. Na een paar jaren van consolidatie, trekt de economie weer nadrukkelijk aan.

Vertrouwen in de toekomst
“We zien dat bedrijven weer investeren”, zegt wethouder economische zaken Hans Morssink. “Boikon, STT Products en Sylvaphane zijn voorbeelden van bedrijven die groeien en uitbreiden. Ook Amy Water Systems is een bezig met nieuwbouw op een prominente zichtlocatie aan de A7. Daar zijn we uiteraard blij mee, het geeft aan dat ondernemers in Leek vertrouwen hebben in de toekomst.”

Ook bestaande bedrijfspanden zijn in trek. Morssink: ”JC Electronics uit Marum, Adema uit Stiens en Guapa uit Groningen hebben recent voor Leek gekozen. Ook in de bedrijfsverzamelgebouwen, waarvan we er een aantal hebben, hebben zich diverse nieuwe bedrijven gevestigd. De ervaring is dat een deel van deze nieuwe bedrijven sterk groeien en op termijn voor veel werkgelegenheid zorgen. “Jannes Cruiming is in 2006 in een garage begonnen met JC Electronics en heeft inmiddels 150 medewerkers en exporteert wereldwijd”.

Innovatieve bedrijven
Samen met Marcel van der Meulen, die namens de gemeente het eerste aanspreekpunt voor ondernemers is, bezoekt Morssink regelmatig bedrijven in de gemeente. “Wat me telkens weer opvalt is het enthousiasme bij de ondernemers en de zaken waar ze mee bezig zijn. Er gebeurt hier veel, we hebben een aantal hele interessante bedrijven binnen de gemeentegrenzen, die ook zeer innovatief zijn. Deze ondernemers lopen voorop in de markt en dat merken ze aan de ontwikkeling die ze doormaken. Deze bedrijven timmeren ook internationaal behoorlijk aan de weg. Enkele voorbeelden zijn VCN mass turning, PendraCare en Sievecorp. Deze bedrijven kunnen de internationale concurrentie prima aan en hebben de ambitie om te groeien”.

Vestigingsmogelijkheden bedrijvenpark Leeksterveld
De gemeente is blij met deze bedrijven en wil hen optimaal faciliteren om verder te groeien. De vestigingsvoorwaarden voor ondernemers zijn in Leek ideaal, vindt Morssink. “We hebben prachtige bedrijventerreinen, zitten aan de goede kant van de stad Groningen en zijn een aantrekkelijke woon- en werkgemeente”, zegt Morssink. Voor bedrijven met groeiambities biedt Leek uitstekende vestigingsmogelijkheden, onder meer op Leeksterveld.

Bedrijvenpark Leeksterveld is direct gelegen aan de A7 en beschikt over prima faciliteiten. Er liggen twee glasvezelnetwerken waardoor er supersnel internet beschikbaar is voor scherpe tarieven. Leeksterveld is ruim opgezet met veel groen en water. Ook zijn er faciliteiten om te lunchen en andere ondernemers te ontmoeten, kortom een  uitstekend werkklimaat.

Bereikbaarheid
Is er dan helemaal niets meer te wensen over? Morssink:” Natuurlijk wel. Mede door de positieve ontwikkeling van de bedrijvigheid loopt het in de spits nog wel eens vast. “In vergelijking met de filedruk elders, valt het mee”, zegt Morssink, “maar we beseffen wel dat er iets aan moet gebeuren.” Samen met de Provincie Groningen wordt gewerkt aan een pakket maatregelen dat de doorstroming gaat verbeteren. Er komen een tweetal bypasses bij de zuidelijke rotonde bij de A7, in combinatie met het realiseren van een snellere route voor het openbaar vervoer. “Ook een P+R-terrein  bij de A7 is onderdeel van de plannen. Zo kunnen een aantal beperkte maatregelen samen grote effecten hebben”, denkt Morssink. “Wij verwachten dat met deze ingrepen de doorstroming sterk zal verbeteren. Het plan is om deze zaken nog te realiseren voordat in Groningen wordt begonnen met de aanpak van de Zuidelijke Ringweg. De plannen worden op dit moment uitgewerkt en volgend jaar gaat de schop in de grond ”. De verwachting is dat na realisatie van deze maatregelen de bereikbaarheid ook in de spits weer prima zal zijn.