Inqubator Leeuwarden eerste facilitator van Noord-Nederland

7 april 2017 Economie

Inqubator Leeuwarden heeft van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) in Den Haag goedkeuring gekregen om op te treden als facilitator van ambitieuze non-EU wereldburgers die in Noord-Nederland een innovatieve start-up willen oprichten. Deze innovatieve ondernemers kunnen nu onder begeleiding van Inqubator Leeuwarden gebruik maken van de start-up regeling. Hierbij krijgt de desbetreffende ondernemer een verblijfsvergunning voor een jaar om in Nederland een bedrijf op te zetten.

Er worden scherpe eisen gesteld aan een facilitator: de facilitator moet bijvoorbeeld ervaring hebben met het begeleiden van innovatieve start-ups, moet financieel gezond zijn, mag geen meerderheidsbelang in de start-up hebben of familie zijn van de start-up. Inqubator Leeuwarden is de eerste organisatie in Noord-Nederland die dit predicaat krijgt van RVO. Dit is belangrijk voor het aantrekken van toptalent in de speerpunt sectoren van Noord-Nederland. Omdat Inqubator Leeuwarden voornamelijk in Friesland actief is, worden de topondernemers van buiten de EU aangespoord om zich in Friesland te gaan vestigen. Dit speelt in de kaart van de provincie Friesland en de gemeente Leeuwarden die toptalent willen aantrekken op het gebied van bijvoorbeeld watertechnologie en serious gaming. Ook is het interessant voor allerlei studenten van buiten de EU die momenteel aan één van de hogescholen in Leeuwarden studeren en na hun studie een innovatieve start-up willen beginnen.

Inqubator Leeuwarden is het proces om facilitator te worden gestart, toen een Friese start-up, Moving Message, zich meldde voor begeleiding. Zurab Chanadiri uit Georgië wilde via de start-up regeling zijn verblijfsvergunning in Nederland zeker stellen. Meneer Chanadiri, al 17 jaar woonachtig in Nederland, werd door RVO op Inqubator Leeuwarden gewezen. Inqubator Leeuwarden heeft voor meneer Chanadiri een begeleidingsprogramma op maat gemaakt op basis van de behoeften van meneer Chanadiri en Moving Message. Wanneer meneer Chanadiri en Moving Message dit begeleidingsprogramma succesvol doorlopen, kan Inqubator Leeuwarden groen licht geven voor een permanente verblijfsvergunning. Directeur Lennard Drogendijk: “Als wij zien dat het bedrijf veelbelovend is en de directeur innovatieve kennis met zich meeneemt, levert dit bedrijf toegevoegde waarde aan de BV Nederland. Ons incubator programma en de expertise op het gebied van begeleiding van innovatieve start-ups is door RVO geëvalueerd en uitstekend bevonden. Hiermee staat Inqubator Leeuwarden op een mooi lijstje naast gerenommeerde organisaties als Yes Delft!, Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE), Rockstart en anderen. Daar zijn we best trots op!”