Expositie Margreet Elderman en Hermione Velthuis in kunstcentrum Atrium Sneek

20 september 2017 Cultuur

Tot en met 31 oktober is er een nieuwe expositie te zien in het Kunstencentrum Atrium. De kunstwerken zijn te bezichtigen tijdens de openingstijden van het kunstencentrum aan het Oud Kerkhof 11 te Sneek. De expositie is ingericht en valt onder de organisatie van Galerie Bax Kunst.

Margreet W. Elderman
Margreet W. Elderman (1957-2004) volgde tussen 1976 en 1981 een beeldende opleiding in Leeuwarden. Tijdens haar studie werd ze vooral geïnspireerd door de docenten Martin Tissing, Hans Optenberg, Wicher Naberman en Hans Heere. In haar werk komt de liefde voor kleur zoals toegepast door de verschillende leden van de “Groninger Ploeg” duidelijk naar voren. Hiernaast was ze een groot bewonderaar van de expressionistische groep “Die Brücke” en dan met name Emil Nolde. Ze toont in haar schilderijen figuren uit de zelfkant van de maatschappij. Later verwerkte ze steeds meer gegevens uit dromen en nachtmerries in haar werk. Grote penseelstreken, vlakken aangezet met paletmes en uitgesproken kleuren van fel tot zeer somber domineren haar schilderwerk. In haar latere leven liet haar gezondheid het afweten en werd het fysiek te moeilijk om te blijven schilderen. In die tijd heeft ze zich vooral toegelegd op het schrijven en illustreren voor verschillende tijdschriften.

Hermione Velthuis
Sinds 2003 werkt Hermione Velthuis als beroepskunstenaar met glas. Tot die tijd heeft ze met vele materialen gewerkt: hout, metaal, klei, papier, olieverf, acryl en nog veel meer. Het maakte haar niet uit welk medium het was, als ze maar iets kon bedenken en vormgeven. Haar beroep docent handvaardigheid en later docent grafische vormgeving pasten dan ook perfect bij haar. Ze is creatief en vol met ideeën en ervaart dat als een grote gunst.

In 2000 is ze gestart met glasfusing, lagen glas samen smelten op hoge temperatuur (830°C). Toentertijd was het een vrij nieuwe kunstvorm, dus was zij een pionier op dit terrein.  Met glaspoeders maakt ze nu haar eigen kleuren, en accenten brengt ze aan door zandstralen. Ze maakt meestal haar eigen mallen en smelt soms verschillende materialen tussen het glas. De roestvrij stalen frames worden door haar zelf ontworpen. In 2003 had ze het geluk dat de kunstcommissie van de gemeente De Wolden en de architect (Alberts, Van Huut en Partners) haar werk bijzonder vonden. Dit werd de eerste grote opdracht: de ramen van de raadszaal (5 meter hoog), een hele uitdaging.

Alle werken zijn te koop en de schilderijen van Elderman zijn tevens beschikbaar in de kunstuitleen van de Galerie.

De expositie duurt t/m 31 oktober 2017.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord