Met Internet of Things vindt de mens zichzelf opnieuw uit

2 maart 2016 Jan Reitsma | Sensor City Assen | Sensortechnologie

De zelfsturende auto spreekt evenmin nog tot de verbeelding als de kunstheup uit de 3D printer. Maar er is nog veel meer op komst. Onlangs bogen 2500 deskundigen zich tijdens het roemruchte World Economic Forum in Davos over de effecten van wat wel de vierde industriële revolutie wordt genoemd. Aan de nabije horizon zien we een verkeersvrije grote stad en een weg gerobotiseerde apotheker, om maar iets te noemen. Welkom op het Internet of Things (Internet der Dingen), in de wereld waar apparaten communiceren met apparaten. Zonder tussenkomst van mensen.

Ook dichterbij huis zijn we bezig met het Internet of Things: Internet 3.0 waarop apparaten via IP 6 zijn aangesloten met een eigen uniek IP-adres. Sensor City wil via het Internet of Things van de Drentse hoofdstad een echte smart city maken. Volgebouwd met sensoren en hier en daar een gateway die het iedereen mogelijk moeten maken om er technologische innovaties op te plaatsen.

Internet of Things, supersnelle communicatie tussen apparaten onderling. Steeds meer apparaten   kunnen dat. Een kwestie van je behoeften, wensen en eisen programmeren en je kunt met je armen

over elkaar gaan zitten. Of andere nuttige dingen doen, voor zover die je tenminste nog niet door zelfdenkende apparaten uit handen zijn genomen.

Je kunt je voorstellen dat sensoren een belangrijke rol spelen op het Internet of Things. Wat ogen en oren zijn voor de mens zijn sensoren voor het apparaat. Die sensoren worden steeds slimmer. Zo intelligent zelfs dat ze met elkaar kunnen communiceren en elkaar op ideeën kunnen brengen. Er staat zo heel wat te veranderen in huis: de koelkast die signalen verzendt naar ons boodschappenlijstje. En cv, verlichting en muziekinstallatie die samen voor de ideale sfeer zorgen. Gemak zonder je handen uit de mouwen te steken, wat wil je nog meer?

Ook op stedelijk niveau speelt het Internet of Things. Dankzij een infrastructuur van sensoren in de openbare ruimte, in gebouwen, op wegen en in parken en met tussenkomst van gateways zijn de mogelijkheden oneindig. Je auto gaat langzamer rijden als de weg glad is, de volumeknop van de popband gaat omlaag als bewoners er last van hebben, de straatlantaarn gaat aan als je er langs loopt. Vanzelf, zonder dat je iets hoeft te doen. Slimme gebouwen, dijken en wegen, daar gaan we naartoe. Op microniveau weten we wat er speelt en wat er moet, of liever: staat te gebeuren, want alles gaat immers vanzelf. Sensor City wil dit ondersteunen met het beschikbaar stellen van faciliteiten. Het open netwerk Sensor City Assen staat er; er zijn alleen nog een paar gateways nodig om voor heel Assen Internet of Things mogelijk te maken. Ideetje voor crowdfunding?

Als machines en apparaten steeds slimmer worden en we al spreken van het Internet of Things, waar blijven wij, mensen dan? Wij houden het stuur vast, bedenken de ‘things’. Voelen ons uitgedaagd om de kansen te zien, er iets moois van te maken. We veranderen in wat we doen én wie we zijn, we moeten onszelf opnieuw uitvinden! Stof genoeg om over na te denken…

Wilt u in contact komen met Jan Reitsma of wilt u zijn overige columns lezen? Kijk dan op zijn eigen columnisten pagina.